Ratna zastava 119. brigade

Ratna zastava 119. brigade

Ratna zastava 119. brigade HV izrađena je od plavog platna s velikim kvadratima crvene i bijele boje koji zauzimaju gornji kopljeni dio tvoreći trokut od 3x3 polja koji zauzima ¾ njezine širine. Preko šahiranog polja prikazani su ukršteni zlatni mač i zelena grančica – varijacija simbola Ministarstva obrane RH.

U sredini plavog polja nalazi se heraldički znak jarca – svojevrsne ratoborne inačice tradicionalnog istarskog grba. Iznad je u luku ispisano HRVATSKA VOJSKA, ispod 119.BRIGADA, a u donjem uglu slobodnog kraja ispisan je datum mobilizacije prvih postrojbi organskog sastava brigade, 07.9.1991. U zastavu je tako uklopljena nacionalna, vojna, područna i lokalna simbolika same postrojbe, te predstavlja primjer najuspješnijih heraldičkih interpretacija povijesnih i suvremenih simbola u hrvatskoj vojnoj veksilologiji.

Brigada je koristila nadlaktičnu oznaku ovalnog oblika koja je sadržavala navedene elemente. Oznaka je izrađena prema tad već postojećoj zastavi uručenoj postrojbi nakon propisane procedure odobrenja. Zastavni rukav dobiven je posuvraćivanjem zastavnog polja s crvenim i bijelim kvadratima, a s vanjskih strana zastava je opšivena narančastožutim pozamanterijskim resama duljine oko 5 cm. Dimenzije zastave iznose 95x185 cm, a danas se nalazi u zbirci ratnih zastava Glavnog stožera OS RH. Brigada je formalno, aktima GS ZNG-a,ustrojena 29. srpnja 1991. godine, te je nakon aktivnosti preuzimanja i razminiranja vojarni JNA na svom području i obuke pripadnika, od siječnja 1992. godine u kontinuitetu borbeno angažirana na ličkom bojištu na modularnom načelu taktičke skupine čiju je okosnicu činila pješačka bojna ojačana pristožernim postrojbama i zapovjedništvom brigade. Mobilizirana u punom sastavu 1995. godine sudjeluje u VRA „Oluja“. Ratni put završila je 24. prosinca 1995. okončanjem zadaće osiguranja d/g u Lici. Ugašena je tijekom 2000. godine, nakon čega joj je do rasformiranja 2004. godine pravna sljednica bila 635. pješačka brigada Pula.

Idejno rješenje ratne zastave 119. brigade, na prijedlog i u suradnji s djelatnicima IPD zapovjedništva brigade, izradio je koncem 1992. godine pokojni pulski grafički dizajner i akademski likovni umjetnik Predrag Spasojević (1959-2010).

Danas Klub 119. brigade kroz svoju primarnu misiju baštini ratna sjećanja i uspomene odricanja za Domovinu kao jednu od najvećih vrijednosti koju naraštaj sudionika Domovinskog rata ostavlja i prenosi mladim naraštajima u trajni zalog, jer samo oni pojedinci, ljudi i narodi koji pamte, poštuju i vrednuju svoju prošlost, mogu živjeti dostojnu sadašnjost i budućnost.