U miru

Misija i tezisne zadace Kluba 119. brigade Hrvatske vojske

18.01.2021.

"Klub 119. brigade HV" udruga je hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja okuplja bivše pripadnike 119. brigade HV-a i ostale sudionike Domovinskog rata, odnosno osobe koje prihvaćaju Statut, ciljeve i djelatnosti Kluba. Dvjesto članova Kluba su razvojačeni i umirovljeni branitelji – veterani, dobne strukture od 47 do 78 godina starosti.

Vizija udruge je zalaganje da uloga u obrani Domovine razvojačenim i umirovljenim pripadnicima 119. brigade HV bude trajno i dostojanstveno vrednovana,  a njihova žrtva, identitet, tradicija i ratni put postrojbe nikad zaboravljena, jer je  Domovinski  rat obilježio našu prošlost koja tvori  našu sadašnjost, te postavlja  temelje  našoj  budućnosti.

Naša misija je čuvanje i njegovanje vrijednosti i stečevine pravednog,  legitimnog, obrambenog  i  osloboditeljskog Domovinskog  rata na ponos hrvatskih  branitelja,  ratnih stradalnika, svih sugrađana i žitelja Istre. Zato je važno da vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata budu trajno očuvane, a  mlade  generacije  upoznate  s  istinskim  temeljima  osnivanja suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ciljeve ostvarujemo kroz redovita okupljanja i sudjelovanjem u programskim aktivnostima čime prevencijom pozitivno utječemo na nepovoljna stanja ličnosti (smanjenje depresivnosti, suicidalnosti i slično) uz osnaživanje pozitivnih emocija i ponašanja posebice unutar obitelji članova Kluba, koje su uključene u dio aktivnosti poput jednodnevnih izleta na području Istre koji uključuju pješačenje u prirodi i druženje, uređenju i održavanju zaštićene šume „Bosco Rizzi“ u suradnji s osobljem Doma za starije osobe „Vila Maria“ u proljeće i jesen, te povremenih druženja u prostorijama i perivoju Kluba.

Kolektivna  sjećanja na Domovinski  rat važan su čimbenik koji doprinosi  izgradnji  zajedništva i  nacionalnog identiteta hrvatskog društva, te su spona između prošlih,  sadašnjih  i  budućih događaja  koja  trebaju  biti  prikazana  na  način  da  rezultiraju  općom  dobrobiti za Republiku Hrvatsku. Ova se pamćenja ostvaruju kulturom sjećanja kroz obilježavanje važnih obljetnica, komemoraciju značajnih događaja/datuma, održavanja i posjećivanja spomen-obilježja na ličkom bojištu i slično. Tijekom 2020. i 2021. godine težišna aktivnost Kluba, koja je, u razdoblju aktivnih epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19 u cijeloj zemlji i šire, angažirala najkreativnije potencijale klupskog članstva, bila je suradnja sa autorom monografije „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995“ na izradi, promociji i prezentaciji ove vrijedne knjige i održavanju web stranice Kluba kroz izradu prezentacija i tekstova kojima se promiče istina o Domovinskom ratu, te govori o mjestu i ulozi 119. brigade HV u tom razdoblju recentne hrvatske povijesti.

Zadaća projektnog tima monografije bila je, kroz cilj, svrhu, metodologiju i sinopsis znanstvenog djela, utvrditi okvir povijesno-znanstvenih činjenica u suradnji sa znanstvenikom i povjesničarom, kao autorom, kako bi se izbjegla neslaganja  koja predstavljaju svakodnevni prijepor, kako u samom obrazovnom  sustavu, medijskom prostoru, zbog nedostatka ili različitih tumačenja događaja i    operacija iz Domovinskog rata, tako i  u široj javnosti.

 Ponosni smo što smo uspjeli, uz razumijevanje i svesrdnu pomoć Istarske županije te gradova i općina s područja mobilizacijskog razvoja ratne brigade, ovaj izazovan projekt od šireg zavičajnog značaja koji nadilazi razinu udruge, dovesti u završnu fazu izrade rukopisa, što je ujedno bio najkompleksniji dio projektne zadaće.