U miru

Komemorativni posjet članova udruge Gradu Otočcu i dijelu crte nekadašnjeg sjevernog dijela ličkog bojišta

24.04.2023.

Dana 22. travnja 2023. godine četrdeset troje članova veteranske udruge „Klub 119. brigade HV“ iz Pule, Ogranka Labin i Rovinja uz predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Rovinja tijekom komemorativnog posjeta Gradu Otočcu i dijelu crte nekadašnjeg sjevernog dijela ličkog bojišta, zajedno s gradonačelnikom Goranom Bukovcem i posljednjim ratnim zapovjednikom brigade umirovljenim pukovnikom Mirkom Vukovićem odali su poštovanje stradalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Gackoj dolini, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Središnjem gradskom parku, podsjetivši pritom na doprinos 119. brigade HV i ostalih postrojbi iz Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja u obrani Like tijekom Domovinskog rata.

Nakon  toga na središnjem komemorativnom spomen obilježju stradalim pripadnicima 119. brigade HV na Zabarama, članovi udruge su kulturom sjećanja komemorirali tragične ratne događaje iz ratnog puta brigade i uspomenu na poginule i ranjene suborce, posebice na Tomislava Brstila koji je poginuo 31. siječnja 1992. godine nedaleko spomenika, te se prisjetili svih pripadnika 119. brigade HV koji su časno i odgovorno sudjelovali u obrani Domovine i svih bojišta na kojima su bili tijekom rata angažirani, uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća.

Tijekom „sata povijesnog prisjećanja“ kraj spomen obilježja na Zabarama predsjednik udruge veterana umirovljeni bojnik HV Roberto Fabris evocirao je sjećanja svog dolaska na bojište s postrojbom, prvog borbenog kontakta s neprijateljem i prevladavajućim emocijama uslijed gubitka i ranjavanja svojih vojnika i časnika, kada je bio u ulozi zapovjednika 3. satnije 1. bojne 119. brigade HV.

Umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović, ratni pomoćnik zapovjednika 119. brigade HV,  govorio je o vojno-taktičkoj situaciji na širem području s. Dabar u vrijeme angažiranja 1. bojne 119. brigade HV, te operativnim planovima JNA i srpskih pobunjeničkih postrojbi koji su prethodili i determinirali borbeni kontakt 3. satnije 1/119. br. HV i snaga osiguranja 2/111. br. HV sa snagama 2. ličke brigade JNA razmještenim na širem području sela Dabar na tadašnjoj crti dodira.

Na raskrižju ceste s. Ramljani - s. Čanak odvojak prema zaseoku Alanu, gdje je poginuo zapovjednik MB 120 mm poručnik Nenad Kalčić 20. travnja 1992. godine također je položen cvjetni aranžman i zapaljena svijeća, te odana počast i vječni spomen na svog mladog suborca, uputivši poruku kako njegova žrtva nije bila uzaludna i nikad neće biti zaboravljena dok su živa sjećanja na njega.

Tijekom prisjećanja na tragične događaje i nenadoknadivi gubitak mladih pripadnika 119. brigade HV, umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović podsjetio je na vojno operativni značaj sela Ramljani, te na bitku za Ramljane koju su na tom lokalitetu 12. prosinca 1991. godine vodile 133. brigada HV iz Otočca i „A“ bojna 111. brigade HV iz Rijeke, kada su uz žrtve zaustavile prodor neprijatelja na pravcu Čanak – Ramljani – Sinac, čime je spriječeno zauzimanje strateški važnog sela Sinac u kojem se nalazi vodocrpilište koje vodom opskrbljuje šire područje Gacke doline, te presijecanje cestovne komunikacije Otočac – Gospić kod Ličkog Lešća.

Zadnja postaja bilo je selo Čanak koje se nalazi u dubokoj dolini okruženoj brdsko planinskim masivima, udaljeno od većih naseljenih mjesta kao što su Gospić i Otočac. Prilazne ceste selu su brdske, uske i na dosta mjesta s velikim usponima i strminama, u zimskim uvjetima gotovo neprohodne. Na spomenik 24 poginula branitelja i 7 civilnih žrtava koji su ubijeni u tromjesečnoj obrani sela do njegove okupacije 10.  prosinca 1991. godine, položene su svijeće i održano kratko prisjećanje na poginule pripadnike 128. i 111. brigade HV iz Rijeke,133. brigade iz Otočca i 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i pripadnike MUP-a.

Kolektivno sjećanje je, ustvari, jedini način održanja na „životu“ naših poginulih suboraca, čak i onda kada svi koji su ih poznavali ne budu među živima. To je civilizacijski čin bez kojega bi ozbiljno ugrozili vlastiti identitet, tradiciju i ratni put 119. brigade HV iz Istre. Navedenim komemorativnim posjetom, udruga je temeljem svoje primarne misije kojom baštini identitet, tradiciju i ratni put 119. brigade HV u Domovinskom ratu, kulturom sjećanja u kojoj se uvijek iznova uzdižu vrijednosti za koje su poginuli dali svoje živote, izrazila poštovanje i vječnu uspomenu na branitelje koji su ugradili svoje život u temelje slobodne Republike Hrvatske.