U miru

Cjelodnevno druženje veterana 119. brigade HV iz Pule i Labina s obitelji u prirodi uz aktivnosti na širem području Grada Ogulina

09.06.2023.

Pedeset članova udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ iz Pule i Labina s obiteljima, tradicionalno je blagdan Tijelova ove godine provelo u cjelodnevnom druženju u prirodi uz aktivnosti na širem području Ogulina. Temeljno druženje realizirano je u Lovačkom domu „Srnjak“ kraj Šmitova jezera, dok je skupina od dvadesetak muškaraca i žena odradila planinarski uspon na Klek s polaznom točkom u selu Bjelsko.  Jaki pljusak koji se spustio nad Ogulinom između 14.00 i 15.00 sati nije poremetio planirani uspon, koji je realiziran na zadovoljstvo svih.

Ovakav oblik zajedničkih aktivnosti od strane razvojačenih i umirovljenih pripadnika 119. brigade HV i njihovih obitelji, osmišljen je radi poticanja pozitivnih emocija kroz psihološko i socijalno osnaživanje, te podizanje kvalitete življenja veterana Domovinskog rata, hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji. Cilj navedenih aktivnosti je jačanje obiteljske kohezije i mreže socijalne podrške, poboljšanje općeg psihofizičkog stanja, te jačanje socijalnih i emocionalnih vještina koje će se moći primjenjivati u interpersonalnim odnosima i svakodnevnom funkcioniranju. Stečeni osjećaj subjektivne dobrobiti, zadovoljstva životom i kontrole nad vlastitim poteškoćama pozitivno se odražava na kvalitetu života u zajednici.

Pitoreskno Šmitovo jezero smješteno je u ogulinskom kraju, na sjeveroistočnim padinama Velike Kapele sastoji se od dva povezana jezera, Maloga i Velikoga. Voda u Malo jezero dotječe iz ponora Rupećice, kroz niz pukotina. Iz Maloga jezera, preko pličine, voda prelazi u Veliko jezero, gdje ponire. 

Klek je ove godine izabrana lokacija kao kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma. Najposjećenija staza za uspon na Klek počinje u Bjelskom.  U samom početku uspona planinarska staza prelazi preko velike livade, nakon koje započinje uspon kroz šumu. U samom početku uspona, planinarska staza vodi po polegnutijem dijelu a nakon njega stalno se počinje malo jače uspinjati kroz gustu stoljetnu bukovu šumu, koja pruža ugodnu hladovinu. Planinarski dom Klek smješten je na zaravni, u podnožju vršne stijene, na njenoj južnoj strani, na nadmorskoj visini 1000 m. 

Od planinarskog doma planinarska staza vodi zapadnom stranom ispod vršne stijene, po dosta strmom terenu na kojem je, mala skupina odabranih od petorice muškaraca i jedne žene koja se popela na sam vrh planine, trebala pripaziti da se ne posklizne i ne padne u provaliju. Malo prije dolaska na križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno, prolazi se pored manje špilje u podnožju vršne stijene. Od križanja planinarskih putova započinje teži dio uspona koji vodi uz podnožje vršne stijene.

Nakon uspona uz stepenište izlazi se na greben - vidikovac, od kuda se pruža lijep pogled na  zaselak Musulinski Potok i Bjelsko. Poslije vidikovca slijedi malo oštriji uspon najprije kratko kroz stijenu uz pomoću užeta a nakon toga po tratini dosta oštro uzbrdo do betonskog platoa koji služi kao sletište helikoptera. U nastavku, planinarska staza vodi po uskim grebenom sve do vrha. Na tom su dijelu postavljene sajle kao osiguranje u slučaju jakih vjetrova ili snijega.

Sam vrh Kleka gotovo je ravan, to je kamena glavica u promjeru desetak metara. Na njemu je smješten telekomunikacijski toranj, a na suprotnoj strani postavljen je  željezni stup usidren sajlama, obojan u crveno- bijelo koji označava sam vrh. Pored stupa ugrađeni u kamen nalaze se žigovi HPS-a i GPP-a. S vrha Kleka je lijep pogled na Bjelolasicu, Risnjak, Svetu Geru, Medvednicu, te na cijeli Ogulinski kraj.