Novosti

Kamena skulptura s oznakom 119. brigade HV

16.03.2021.

Nakon donacije kamenog bloka, visokog 2,10 m, širokog 1,60 m, dubokog 80 cm i teškog 4 tone,  iz kamenoloma Marčana od strane tvrtke Kamen d.d. Pazin, akademski kipar Ivan Briski iz Zagreba, koji je kiparstvo diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi prof. Vjekoslava Rukljača, započeo je danas obradu kamenog bloka na koji će biti uklesana oznaka 119. brigade HV.

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske koja je na 114. sjednici održanoj u Puli 13. rujna 2018. godine donijela odluku o preimenovanju vojnog poligona na Rtu Kamenjak, Premantura u  vojni poligon „119. brigade Hrvatske vojske“, u prigodi 30.-te obljetnice osnutka brigade na prostoru vojnog poligona bit će sredinom travnja 2021. godine, tijekom vojne vježbe postrojbi PZO HV „ŠTIT 2021“ svečano otkrivena skulptura, čiju su izradu i postavljanje prostorno-planski i financijski poduprli općina Medulin i JU Kamenjak, na čemu im se najiskrenije zahvaljujemo, jer su pored predmetnog pomogli realizaciju projekta izrade monografije „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“, koja će biti objavljena do Dana brigade. Oba projekta koja su poduprli na čast su i ponos stotinjak vojnih obveznika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu s područja općine Medulin.

Koristim prigodu podsjetiti kako je u ratnu zastavu i nadlaktičnu oznaku 119. brigade HV uklopljena nacionalna, vojna, regionalna i lokalna simbolika same postrojbe, te predstavlja primjer najuspješnijih heraldičkih interpretacija povijesnih i suvremenih simbola u hrvatskoj vojnoj veksilologiji. Preko šahiranog polja prikazani su ukršteni zlatni mač i zelena grančica – varijacija simbola Ministarstva obrane RH. U sredini plavog polja nalazi se heraldički znak jarca – svojevrsne ratoborne inačice tradicionalnog istarskog grba. Ova zastava jedna je od onih koje se ne mogu lako uklopiti u standardne obrasce i time dobiva na prepoznatljivosti, a stoga i na snazi identifikacije pripadnika postrojbe.

                                                                                                                                                                            umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović, mag. pol.

Pula, 16. ožujka 2021. godine