Novosti

Udruga veterana 119. brigade HV čestita Vam Dan državnosti RH

25.05.2023.

Na hrvatskom prostoru stoljećima su se sudarali, prelamali i suživljavali brojni europski i svjetski politički, gospodarski, kulturni, vjerski i drugačiji interesi. Prvenstveno zbog tih izvanhrvatskih interesa i silnica, pretežiti dio naše povijesti obilježen je političkom i upravljačkom rastrganošću hrvatskog prostora, narušenom državnošću i brojnim drugim dezintegrativnim procesima. U takvim okolnostima svjetski je raritet da smo očuvali etnički identitet i od 19. stoljeća uspijevali tkati hrvatski nacionalni identitet.

Dan državnosti stoga ima veliko značenje za sve nas jer je konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, na današnji dan 1990. godine, rođena demokratska hrvatska država. Nakon stoljetne borbe za vlastitom državom, tog je dana obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji otada demokratskim putem upravlja svojom sudbinom. Bilo je to prijelomno vrijeme u našoj povijesti kada smo kao narod pokazali jedinstvo, zajedništvo i hrabrost. No za razliku od mnogih srednjoeuropskih naroda koji su se mirnim putem oslobodili komunističkog režima, hrvatski je narod ubrzo bio prisiljen braniti svoju obnovljenu slobodu od velikosrpske agresije, koju je u Domovinskom ratu osujetio te konačno porazio. 

Stoga se danas s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Hrvatske, među kojima pripadnika 119. brigade HV koja se popunjavala vojnim obveznicima s Labinštine, Puljštine, Rovinjštine i Buzeštine, ali i drugih postrojbi iz Istre.


Simbolično, konstituiranjem Hrvatskoga sabora započeo je proces osamostaljivanja Hrvatske te se taj datum uvriježio kao svojevrsna prekretnica na putu ka budućoj hrvatskoj neovisnosti. I zato 30. svibnja 1990. godine, uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji se slavi 5. kolovoza u spomen na operaciju „Oluja“ kojom su oslobođeni dijelovi Hrvatske od velikosrpske okupacije između 4. i 7. kolovoza 1995. godine, mnogi oslikavaju kao dvije najznačajnije prekretnice u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz dužno poštovanje 25. lipnju 1991. i 8. listopadu 1991., koji su također značajni datumi za Republiku Hrvatsku.

U daljnjem privatnom i profesionalnom životu neka nas uvijek vodi onaj pobjednički duh, kao trajni podsjetnik na žrtvu i odricanje, snagu i odlučnost koje smo pokazali u prijelomnim trenucima naše povijesti. I koji će nastaviti poticati da i danas, svatko od nas doprinese, uloži dio sebe, svoje znanje i srce, napravi korak više. Tako se gradi, tako se jača i tako se voli Domovina.

Svim hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, obiteljima smrtno stradalih, nestalih, ranjenih i umrlih hrvatskih branitelja, građanima Labinštine i ostalih gradova i općina s područja mobilizacijskog razvoja naše ratne brigade i postrojbi ostalih grana OS RH koji su operativno bili razmješteni u Istri, svim hrvatskim državljanima diljem zemlje, u ime udruge veterana 119. brigade HV i svoje osobno ime čestitam Dan državnosti RH!

 

U ime Vijeća „Klub 119. brigade HV“

brigadir HV (m)

Davor Gregorović, mag. pol.