Novosti

U Rovinju održana komemoracija na 32. godišnjicu pogibije časničkog namjesnika Tomislava Brstila

31.01.2024.

Okupili smo se danas na rovinjskom gradskom groblju kako bismo još jednom odali počast ratnim žrtvama hrvatske vojske, klanjajući se na posljednjem počivalištu Tomislava Brstila koji je poginuo kao pripadnik 3. satnije 1. pulske bojne 119. brigade HV. Trideset druga je ovo obljetnica događaja u kojem su sve maske pale i koji je na jezovit način pokazao dokle seže pomanjkanje ljudskosti, ako je zamračena mržnjom. Svaka ova obljetnica je tužna, ali i ponosna, te mi je drago da smo se okupili danas kad se sjećamo pokojnog Tomislava, ali i svih poginulih branitelja koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. 

Osjećaje koje taj događaj izaziva u nama koji smo ostali, vama koji ste mu i svjedočili, nije moguće riječima izraziti, ali jedno je sigurno – ostaje vječna zahvala i duboko poštovanje prema Tomislavu Brstilu, prema vozaču kamiona  Riječaninu Vladimiru Mikuličiću, koji ga je slijedio u vječnost ubrzo nakon eksplozije protutenkovske mine, kao i dvojici pripadnika 2. bojne 111. brigade HV iz Rijeke mladom studentu Nikoli Salopeku i zapovjedniku satnije Marijanu Karloviću-Travi koji su poginuli nešto kasnije tijekom neprijateljskog pješačko-topničkog napada, te prema svim vojnicima, dočasnicima i časnicima drugih postrojbi čiji su životi prerano ugašeni diljem naše Hrvatske.

Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koja je utkana u slobodu Hrvatske, u samostalnost naše domovine, u njezin put prema demokraciji, prosperitetu, razvoju, snažna je i ključna obveza svih onih koji danas obavljaju različite dužnosti u RH, od lokalne preko regionalne do nacionalne razine, da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život svih ljudi koji žive u Hrvatskoj.

I stoga je pred svima nama zadaća da s puno rada, entuzijazma i poštovanja prema hrvatskim braniteljima, onima koji su dali sve za Hrvatsku - a ne može se dati više od ljubavi i života koji su dali hrvatski branitelji - činimo sve kako bismo u društvu  preokrenuli   trendove pesimizma, defetizma, malodušja i  okrenuli se vrijednostima rada, postignuća, optimizma, prosperiteta i zajedništva.

 Na tom tragu, želim i danas zahvaliti i Tomislavu Brstilu i njegovoj obitelji, i svima vama koji ste dali sve za Hrvatsku. Komunikacijskom i identifikacijskom razinom kulture sjećanja, čiji je esencijalni dio i ova današnja komemoracija Tomislavu Brstilu, udruga veterana „Klub 119. brigade HV“ trudit će se da žrtva policajaca, vojnika i cjelokupnog naroda ne bude zaboravljena. Njihova nas žrtva obvezuje da čuvamo vječnu uspomenu na njih.

Neka im je vječna slava i hvala!  Udruga veterana "Klub 119. brigade HV"