Novosti

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

04.08.2023.

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Parku hrvatskih branitelja te na Centralnom križu Gradskog groblja u Labinu danas 04. kolovoza 2023. godine je na svečani način obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Polaganju su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada, načelnica Općine Raša Glorija Paliska, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik Općine Kršan Roman Carić, načelnik Općine Pićan Dean Močinić,  predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, branitelji 119. brigade HV-a Labinštine, Udruge antifašističkih boraca, Udruge Josip Broz Tito, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera zaštite i spašavanja, MUP-a te vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina.

Svojim su govorima komemoraciju uveličali zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada i umirovljeni brigadir HV-a Davor Gregorović koji je tijekom Domovinskog rata obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika 119. brigade Hrvatske vojske.

U ime gradonačelnika Valtera Glavičića i prisutnih načelnika Općina Labinštine prisutnima se obratila i čestitala zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada. Molitvu za sve branitelje vodio je velečasni Mirko Vukšić, a svečanost je glazbeno uveličao i maestro Franko Ružić. 

Brigadir HV u mirovini Davor Gregorović dopredsjednik udruge "Klub 119. brigade HV" svima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja. Hrvatskim braniteljima, posebice suborcima iz 119. brigade HV zaželio je da ponosno proslave svoj dan i da osjete istinsku zahvalnost cijele nacije na svemu što su učinili za slobodu naše Domovine.

Brigadir Gregorović je istaknuo kako obilježavamo trenutke ponosa, slave i nacionalnog zajedništva, prisjećamo se hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, kojima smo neizmjerno zahvalni jer bez njihove žrtve ne bi bilo samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske. U najtežim trenucima agresije, hrvatski je narod pokazao svoju nepokolebljivost, zajedništvo i domoljublje. Uz vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja, ostvario je tisućljetni san o slobodnoj i demokratskoj vlastitoj državi. Državništvo tadašnjeg hrvatskog vodstva i požrtvovnost naših branitelja, vojnika i policajaca trajna su nam inspiracija u zalaganju za boljitak Hrvatske i svakog hrvatskog čovjeka. Tim simboličnim, ali i povijesnim činom nagovješten je kraj Domovinskog rata, pobjeda Hrvatske vojske, povratak okupiranih krajeva Lijepe naše u ustavno-pravni poredak domovine te toliko željena sloboda za koju je hrvatski narod podnio goleme žrtve.

Obilježavamo dane koji su naslutili mir za naš narod, istodobno pružajući utjehu i neizmjerno poštovanje svima onima kojima kraj Domovinskog rata nije donio konačan mir obiteljima naših nestalih hrvatskih branitelja koji se i danas traže, rekao je između ostalog Gregorović te istaknuo kako srpska strana u Oluji vidi protjerivanje i etničko čišćenje a hrvatska odlazak velikog dijela stanovništva kojem je ideja samostalne hrvatske države bila potpuno neprihvatljiva.

Zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada obratila se skupu te rekla: danas, 28 godina nakon, sjećamo se slike hrvatskih zastava na kninskoj tvrđavi s ponosom. Želja mi je i nada da naša djeca nikad ne svjedoče prizorima rata, da žive u miru, ali da od nas itekako nauče što je značila borba za slobodu, samostalnost i vlastitu državu. Hvala svim braniteljima, a mi smo na Labinštini posebno ponosni na svakog pripadnika naše 3. bojne ali i čitave 119. brigade HV zbog njihove poštene i časne borbe. Upravo njima i čast nalazimo se danas ovdje, u Parku hrvatskih branitelja domovinskog rata. Svima njima koji su ostavili trag u tom dijelu naše povijesti veliko hvala, a svima vama, kao i našim sugrađanima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, zaključila je zamjenica labinskog gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada.