Novosti

Radionica logoterapije – „Proživljena patnja kapital za život“

20.04.2023.

Mentalno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca te time ujedno i zajednice. Procjenjuje se da deset posto svjetskog stanovništva pati od nekog psihičkog poremećaja. Broj čimbenika koji direktno ili indirektno doprinose pojavi raznih psihičkih simptoma izuzetno je velik stoga ih je dobro naučiti prepoznati.

Na tragu te činjenice udruga veterana „Klub 119. brigade HV“ organizirala je, u svom sjedištu u Puli i Ogranku Labin, radionicu o logoterapiji koju je provela gđa. Gordana Slukan djelatnica Probacijskog ureda u Puli Ministarstva pravosuđa i uprave, s dvije grupe razvojačenih branitelja na temu „Proživljena patnja - kapital za život“. Egzistencijalna psihoterapija, logoterapija je učinkovita u liječenju ovisnosti, posttraumatskog stresa, depresije, tjeskobe te u palijativnoj skrbi, jer pomaže ljudima da postanu svjesniji onoga što njihov život čini smislenim kako bi lakše prevladali prepreke. Njen utemeljitelj Viktor E. Frankl (1905-1997), bio je profesor neurologije i psihijatrije na Bečkom sveučilištu, profesor logoterapije na Američkom međunarodnom sveučilištu u Kaliforniji, a predavao je također na Harvardskom sveučilištu, kao i na sveučilištima u Dallasu (Texas) i Pittsburghu.

Logoterapija se temelji na egzistencijalnoj filozofiji koja želju za smislom postavlja kao primarnu motivacijsku snagu čovjeka. Logoterapija daje čovjeku treću dimenziju – duhovnu, koja je specifično ljudska te u nju spadaju duhovnost, sloboda i odgovornost. Ona koristi tijelo i psihu kao svoj instrument i slobodna je prema njima zauzeti stav, ali nije od njih odvojena nego sve zajedno čine cjelovitu, neponovljivu osobu.

Kada se kaže da čovjek ima potrebu za smislom, onda se iz toga može razumjeti da čovjek pretpostavlja postojanje smisla, ako ne svjesno i izričito, onda barem na razini intuitivnog shvaćanja. To znači da smisao već postoji neovisno o čovjeku te ga on ne treba stvarati, nego prepoznavati i otkrivati. Patnja u čovjeku budi snagu oprosta, uči nas kako hrabro i dostojanstveno podnijeti bol, te nas suočava s onim neuništivim u nama.

Egzistencijalna psihoterapija, logoterapija Viktora E. Frankla polazi od čovjekove volje za smislom koji u patnji može preuzeti egzistencijalnu odgovornost i dati joj smisao te doći do vlastite transcendencije.