Novosti

Pula, 5. kolovoz 2021. - Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

08.08.2021.

Značaj oslobodilačke vojne operacije „Oluja“ za sudbinu Hrvatske je izniman i s pravom se drži jednim od simbola Domovinskog rata. Pobjedonosnom „Olujom“ Hrvatska je u kolovozu 1995. uspješno privodila kraju jedno vrlo dramatično razdoblje svoje povijesti, započeto oružanom pobunom i nastavljeno otvorenom agresijom. Nedvojbeno se može reći da je o ishodu „Oluje“ ovisio opstanak Hrvatske u međunarodno priznatim granicama i da bi neuspjeh te vojne operacije za teritorijalnu cjelovitost RH imao kobne i trajne posljedice.

Danas, dvadeset šest godina nakon pobjede Hrvatske vojske i policije teško je i zamisliti svu dramatičnost odluke o pokretanju „Oluje“, s obzirom na to da Hrvatska vjerojatno nikad više ne bi dobila priliku da okupirani teritorij vrati u svoj ustavno-pravni poredak. Na to upućuju činjenice kako iza projiciranih američkih i ruskih geopolitika, na ovim prostorima u posljednjem stoljeću, egzistiraju i prikrivene strategije Francuske, V. Britanije i Njemačke, kao stalnih i naizmjeničnih europskih čimbenika rata i mira.

Operacija Oluja je važnija utoliko što je provedena vlastitim snagama, strateškim i taktičkim promišljanjem časničkog kadra HV, te zato što je prošla s relativno malim brojem žrtava u vrlo kratkom vremenu od samo nekoliko dana. Bila je to pobjeda koja je pokazala vojnu neodrživost srpske paradržave na hrvatskom nacionalnom teritoriju.

Pobjeda Hrvatske vojske u Oluji je kombinacija poboljšanja strukture snaga i doktrine prije operacije i ključnih rasijecanja srpskih položaja. Profesionalna poboljšanja i sposobnost Hrvatske vojske u planiranju i organiziranju operacije impresivne veličine i složenosti, te razvoj sposobnosti za provedbu operacija visokog tempa u svrhu dubokog prodora u neprijateljevu obranu, ključ su uspjeha.

Pripadnici 119. brigade HV, koji su sudjelovali u ovoj povijesnoj vojnoj operaciji, ponosni su što su razmjerno sposobnostima te ljudskim i materijalno-tehničkim potencijalima postrojbe ugradili dio sebe u pobjedu koja je osigurala mir i slobodu Domovini. Bez završnih oslobodilačkih vojnih operacija združenih snaga HV, HVO i ABiH na velikom ratištu koji uključuje područje RH i BiH iscrpljujući rat bi se nastavio i vodio  stanju „zamrznutog konflikta“, čije bi negativne posljedice svi građani osjećali i danas.

                                                                                                                           Klub 119. brigade HV