Novosti

Prezentacija monografije o 119. brigadi HV u Rovinju

20.03.2022.

Prezentacija monografije „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995“ održana u Rovinju

U Velikoj dvorani Doma kulture u Rovinju-Rovigno 18. ožujka 2022. godine je, nakon ublažavanja epidemioloških mjera Covid infekcije, pred brojnom publikom predstavljena monografija „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“, nastala na inicijativu „Kluba 119. brigade HV“, udruge veterana koja baštini tradiciju, identitet, vrijednosti Domovinskog rata i ratni put brigade, u prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe.

Večer je započela minutom šutnje, nakon čega se okupljenima obratio urednik monografije, umirovljeni brigadir HV, Davor Gregorović koji je u uvodnom obraćanju govorio o procesu izrade monografije istaknuvši kako je monografija nastala s ciljem da se ratna sjećanja istrgnu zaboravu uz kvalitetnu valorizaciju uloge postrojbe.

„Upravo iz istinske zahvalnosti prema svim pripadnicima postrojbe, posebice prema poginulima čija vječna počivališta i mjesta pogibije redovito obilazimo, ovim istraživanjem nastojali smo zabilježiti, opisati i objasniti povijesne trenutke u životu pripadnika 119. brigade HV tijekom Domovinskog rata. Objasniti i interpretirati događaje i procese koji nisu ostali zabilježeni, a još manje objašnjeni u kontekstu ratnih zbivanja u Hrvatskoj i Istri.

Povijest 119. brigade HV u Domovinskom ratu pisana u ovoj monografiji ustvari je povijest ljudi koji su je činili, ali ne samo njih nego i onih koji su pomogli u njezinom ustrojavanju, opremanju, moralnom i mentalnom snaženju, povijest njihovih nadanja, entuzijazama, samopožrtvovnosti, hrabrosti i domoljublju, ali i strahova, pogrešnih procjena i ostalih ljudskih slabosti“, naveo je urednik Gregorović dodavši kako su se, unatoč emocionalnim pričama samih sudionika, trudili izbjeći subjektivnost, za što su se pobrinula i tri eminentna recenzenta s Hrvatskog instituta za povijest.

Dodajmo kako je realizacija monografije trajala dvije godine, te kako je ista prevedena i na talijanski jezik.

„Zadovoljstvo nam je što je Grad Rovinj-Rovigno sudjelovao u sufinanciranju monografije uz Istarsku županiju te gradove Pulu, Labin, Buzet, Vodnjan, kao i 13 istarskih općina s područja mobilizacijskog razvoja brigade, da imamo monografiju i na talijanskom jeziku, što predstavlja dodatnu vrijednost ovog projekta, te sam sigurna da će monografija naći svoj put i do budućih generacija, kao i da će nam poslužiti kao podsjetnik o teškom i zahtjevnom putu do slobodne i suverene države“, rekla je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević koja je okupljene pozdravila u ime Grada i njegovog gradonačelnika, izrazivši veliku zahvalnost svima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske, čime su stvoreni uvjeti za završetak rata i početak mira.

Publici se obratio i Mirko Vuković, umirovljeni pukovnik HV, koji se kao ratni zapovjednik 119. brigadi HV priključio u studenom 1994. godine. Unio je novu energiju i borbeno iskustvo iz 9. gardijske brigade pri pripremi i provedbi završnih operacija za oslobađanje privremeno okupiranih teritorija, koje se ovom prilikom prisjetio, kao i veličanstvenog dočeka kojega su pripadnicima brigade pripremili njihovi sugrađani pri povratku iz operacije Oluja u matičnim gradovima svojih bojni i TRD u Buzetu.

Umirovljeni bojnik Roberto Fabris, danas predsjednik udruge „Klub 119. brigade HV“, prisjetio se borbene inicijacije i prvih žrtava na ličkom bojištu, ali i nikada prežaljenih trenutaka zajedništva, pri čemu se spomenuo i pokojnog Tomislava Brstile, najmlađeg poginulog člana postrojbe. Fabris navodi kako je knjiga, između ostalih, namijenjena svim pripadnicima brigade koji i danas osjećaju ponos što su bili pripadnici postrojbe, ali i njihovim potomcima kao spomen na doprinos vojnih obveznika iz Istre u obrani Domovine. Kako je preko 6 tisuća ljudi, muškaraca i žena prošlo kroz postrojbe 119. brigade, to je povijest i jednog naraštaja istarskog stanovništva.

Posljednji se svojim govorom povodom predstavljanja knjige obratio i zapovjednik 2. bojne 119. brigade „Fortunali“ koja se popunjavala s Rovinjštine, umirovljeni pukovnik Drago Pulić iznijevši svoja emotivna sjećanja iz razdoblja angažiranja Rovinježa, Baljana, Kanfanaraca i Žminjaca u Lici.

Knjiga, kako iznosi njezin urednik, nije za komercijalnu prodaju, već se dijeli uz simboličnu naknadu od 50 kuna. Prikupljeni iznos bit će namijenjen za obnovu i uređenje središnjeg komemorativnog spomen-obilježja poginulim i ranjenim pripadnicima brigade, na Zabarama iznad Otočca, postavljenog još 1997. godine, no nikad dovršenog. Osim toga, želi se riješiti i njezina imovinska i formalno-pravna pozicija, kako bi ista postala česticom spomeničke baštine, glede trajne i kvalitetne skrbi kroz kulturu sjećanja i vječnu uspomenu na hrvatske branitelje iz Istre, kroz identifikacijske i komunikacijske procese kamene skulpture u ličkom krajobrazu.