Novosti

Preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“

02.02.2021.

 

intranetom

 

 

                      

 

 

               REPUBLIKA  HRVATSKA

 

 

MINISTARSTVO  UNUTARNJIH  POSLOVA                                                             

 

         

      POLICIJSKA  UPRAVA  ISTARSKA                                                                       

Broj: 511-08-01/4-4/1-21. A.Š.     

Pula, 01. veljače 2021. godine    

                          

UDRUGE BRANITELJA  DOMOVINSKOG RATA IŽ

          

                         n/p predsjednika/ce

PREDMET:  Preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“

- obavijest, dostavlja se.-

VEZA: Mail Ravnateljstva policije, Ureda glavnog ravnatelja policije, Služba prevencije od dana 13. siječnja 2021. godine

Poštovani,

ovim putem obavještavamo Vas da je na cijelom području Republike Hrvatske pa tako i u županiji Istarskoj predstavljena modernizirana preventivna kampanja „Manje oružja – manje tragedija“ a koja je svoju promociju imala dana 29. siječnja 2021 godine u PU istarskoj.

Tim povodom izvješćujemo Vas da se preventivna nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ u Republici Hrvatskoj provodi kontinuirano od 2007. godine do danas, u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava ali i senzibiliziranja šire javnosti te poticanja različitih skupina građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, anonimno i bez sankcija. Naime, dostupnošću nelegalnog vatrenog oružja povećava se opasnost od teškog i organiziranog kriminala pa tako i terorizma. Povećava se fizička nesigurnost i opasnost da obiteljsko nasilje preraste u ubojstvo ili da se ilegalno vatreno oružje upotrebi za samoubojstvo.

U tu svrhu a poradi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te podizanja opće sigurnosti, policija surađuje s predstavnicima lokalne uprave i područne samouprave na razini županija, gradova i općina, Vijećima za prevenciju, Crvenim križom, ravnateljima obrazovnih ustanova, braniteljskim udrugama, organizacijama civilnog društva i drugim društvenim subjektima kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava te improviziranih sredstava kućne izradbe.

Nastavno na navedeno, a kako je cilj kampanje ostao nepromijenjen, modernizacija se očituje u:

- novom vizualu kampanje,

- tiskanom materijalu (letak, plakat),

- web stranici www.manje-oruzja-manje-tragedija.hr,

- facebook profilu  https://www.facebook.com/ManjeOruzjaManjeTragedija/,

- oglašavanju na servisima poput Google display mreže i Facebook-a,

-video-spotu  https://www.youtube.com/watch?v=dslEAB3Kke0&feature=youtu.be,

- 4 radio jingla  https://youtu.be/bnnbebg-LTI, https://youtu.be/OFJ30HFySIw, https://youtu.be/Dg_m1RJtloA, https://youtu.be/MPgH62L3JwY  i

- pjesmi TBF-a „Puške i dinje“

https://www.youtube.com/watch?v=50hyqe3qob8&feature=youtu.be   

Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju, interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem, info punktove u gradovima i općima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr.

Shodno gore navedenom važno je naglasiti da građani koji čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija i anonimno mogu prijavit policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Informacije radi, od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine u sklopu ove kampanje prikupljeno je 343.492 komada vatrenog oružja, 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.

Stoga ovim putem apeliramo da obavijestite sve Vaše članove o navedenoj kampanji i povratno nas o tome izvijestite. Također smo slobodni ponuditi suradnju na provedbi preventivnih aktivnosti s ciljem promoviranja ove kampanje, kako bi što veći broj građana bio upoznat sa Kampanjom.

S poštovanjem,

                                                                                                                          N A Č E L N I K

                                                                                             

                                                                                                                                Božo Kirin