Novosti

Povijesni kalendar - Balvan revolucija uvod velikosrpske agresije

18.08.2023.

Povijesni kalendar - Balvan revolucija uvod velikosrpske agresije

Na današnji dan, 17. kolovoza 1990. godine nedaleko Knina i Kijeva pojavile su se cestovne barikade napravljene od balvana, velikih stijena i vozila  uz koje su stražarili naoružani civili kojima je podijeljeno oružje tadašnje rezervne milicije. Dva dana nakon postavljanja barikada na prometnicama, pokrenut je i referendum za srpsku autonomiju unutar Hrvatske, sve u skladu s planovima o stvaranju Velike Srbije. Započela je Balvan revolucija, koja označava početnu fazu, a katkad i cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj.

Stoga ovi događaji predstavljaju uvod u velikosrpsku agresiju naspram Hrvatske, potaknutu iz Srbije i velikosrpskih krugova u JNA. Krajnji cilj bilo je pripajanje dijela teritorija Hrvatske paradržavnoj tvorevini, u skladu s planovima o stvaranju Velike Srbije. Dva dana nakon postavljanja barikada na prometnicama, pokrenut je i referendum za srpsku autonomiju unutar Hrvatske. Bio je to logičan slijed pobunjeničkih previranja u krajevima s većinski nastanjenim srpskim stanovništvom. Nakon masovnih mitinga obilježenih ratnim radikalizmom, najavljen je referendum o odcjepljenu, a Srbi su u Kninu 1. srpnja osnovali takozvanu „Srpsku Autonomnu Krajinu“.

Mjesto izbijanja revolucije nije slučajno odabrano. Zemljopisno područje koje je pogođeno pobunom nalazilo se u središtu Hrvatske te je sadržavalo strateške prometnice i infrastrukturu koja je spajala jug i sjever Hrvatske. Sukladno velikosrpskim projektima, zapadna granica tzv. velike Srbije je planirana duboko u hrvatskom teritoriju, od Virovitice, preko Pakraca do Karlovca i Ogulina, pa sve do Gorskog kotara i Karlobaga. Balvan-revolucijom zatvorene su prometnice koje su spajale jug i sjever, što je dovelo do ekonomskih problema, a putovanje je postalo nesigurno i opasno. Osim prekida prometnica, došlo je do prekida telekomunikacijskih čvorišta čime se narušio integritet tadašnje SR Hrvatske pri čemu je nastalo dvovlašće. Balvan-revoluciju karakterizira ometanje prometa osoba i stvari, miniranje pruga, oružane pljačke, razbojstva, ubojstva i zločinačko djelovanje.

Balvan revolucija jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost morati braniti oružjem od pobunjenih Srba i JNA, što je dovelo do Domovinskog rata u kojem je poginulo više od 15000 osoba. Hrvatska je pet godina kasnije pokrenula vojnoredarstvenu operaciju „Oluja“ kojom su oslobođena i u ustavnopravni poredak vraćena sva okupirana područja. Svaku žrtvu treba poštovati, ali istinu iznad svega!