Novosti

Posjet Otočcu 2020.

11.11.2020.

Posjet  pripadnika  119. br. HV  gradu Otočcu i dijelu ličkog bojišta iz Domovinskog rata u spomen na poginule i ranjene suborce

U prigodi obilježavanja spomena na poginule i ranjene suborce tijekom borbenog kontakta 3. satnije 1. bojne 119. brigade s pobunjeničkim srpskim postrojbama 31. siječnja 1992. godine, dana 01. veljače 2020. godine pripadnici 119. brigade, uključujući predstavnike 2. bojne iz Rovinja i 3. bojne iz Labina, posjetili su grad Otočac i dio nekadašnjeg ličkog bojišta iz razdoblja Domovinskog rata.

Programom posjete predsjednik Kluba Roberto Fabris i član Vijeća Davor Gregorović gostovali su u emisiji Hrvatskog radija Otočac, te iskoristili prigodu podsjetiti slušatelje kako su pripadnici 119. brigade svojim nesebičnim doprinosom i krvlju upisani u najsvjetlije stranice moderne hrvatske povijesti jer su imali mogućnost ostati na istarskom asfaltu, ali su izabrali ličko blato, kišu i snijeg te tristo kilometara od svog doma branili Istru, znajući da se ona brani svuda gdje je bila privremeno okupirana Hrvatska. Nadalje, predstavnici udruge govorili su o primarnoj mirnodopskoj misiji Kluba 119. brigade koja baštini ratna sjećanja i uspomene na dane zajedništva, ponosa i slave, tj. razdoblje života pripadnika brigade u kojem se tražilo odricanje i služenje Domovini u borbi za opstanak mlade države.

Nakon toga je u gradskom parku grada Otočca, u nazočnosti predstavnika grada, koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Otočca, mons. mr. Tomislava Šporčića župnika Crkve Presvetog Trojstva u Otočcu i upravitelja crkve Sv. Mihovila u Dabru te pripadnika 119. brigade HV i predstavnika lokalnih medija položen vijenac, zapaljene svijeće i odana počast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima iz Domovinskog rata.

Sukladno programu posjete gradonačelnik grada Otočca dr. vet. med. Stjepan Kostelac primio je izaslanstvo 119. brigade na čelu s predsjednikom Kluba Robertom Fabrisom uz ratne zapovjednike brigade brigadira u mirovini Branka Bošnjaka i pukovnika u mirovini Mirka Vukovića, člana Vijeća brigadira u mirovini Davora Gregorovića, te ratne zapovjednike 1. bojne Pula bojnika Cvjetka Vretenara i 2. bojne Rovinj pukovnika Drage Pulića, gdje su se tijekom srdačnog razgovora s predstavnicima braniteljskih udruga iz Otočca i gradonačelnika podsjetili na dane iznimnih ljudskih i materijalnih razaranja, patnji i žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji iz Istre na ličkom bojištu, kojom prilikom je gradonačelniku poklonjena plaketa udruge.

Nakon prijema u gradskom poglavarstvu na cestovnoj komunikaciji Glavace – Dabar, u širem području nekadašnje crte dodira u Domovinskom ratu, položen je cvjetni aranžman na Spomenik 119. br. HV u spomen i vječnu slavu poginulom pripadniku 119. brigade Tomislavu Brstilu iz Rovinja i ranjenim suborcima iz Pule, uz minutu tišine kako za pripadnike brigade poginule tijekom Domovinskog rata, tako i za poginule pripadnike 111. brigade koji su stradali istog dana, te sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Riječ je o simboličnom mjestu za pripadnike 119. brigade koji svjedoči o žrtvi i doprinosu postrojbe u obrambenim naporima na zaštiti suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti tek međunarodno priznate države.

Vojno-sigurnosna situacija na predmetnom području, neposredno pred angažiranje 1. bojne 119. brigade, bila je taktički vrlo nepovoljna posebice zbog sve otvorenog dotoka novih pobunjeničkih snaga, JNA i srpskih dragovoljaca. Pobunjenici i snage JNA ovladali su širim područjem kojem su krajnje točke bile Lička Jesenica-Saborsko-Mala Kapela-Glibodol-Dabar, te je u Dabru, na crti dodira sa 1/119. brigade, bila razmještena pješačka postrojba razine satnije ojačana tenkovskim vodom.

Po odavanju pijeteta stradalim suborcima, evociranja sjećanja svojevrsnim satom povijesti i buđenja uspomena na tragičan događaj prve etape ratnog puta 119. brigade HV, proveden je obilazak Dabra, teško stradalog sela u Domovinskom ratu nakon okupacije 21. studenog 1991. godine, kada je odvedeno, mučeno i ubijeno na osobito okrutan način sedam civila, koji su ekshumirani 4. travnja 1992. te na Zavodu za sudsku medicinu Rijeka obducirani gdje je nalaz potvrdio skrnavljenje žrtava i okvalificirao kao najdrastičniji oblik ratnog zločina nad civilima. Jedan dio civila odveden je u logore u Knin gdje su prošli svoj težak križni put.
Rubni dijelovi Dabra, smještenog 23 km sjeveroistočno od grada Otočca uz cestu Otočac – Dabar – Lička Jesenica, koncem 1991./početkom 1992. godine predstavljali su prvu crtu obrane Hrvatske vojske točnije 111. brigade iz Rijeke i 1/119. brigade iz Pule čiju smo hrabrost i ljudske žrtve komemorirali ovim posjetom. 

Nakon okrijepe tradicionalnim ličkim objedom u Čovićima, završen je planirani posjet Gackoj dolini uz ostvareni cilj kulture sjećanja na poginule i ranjene suborce, promicanja vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata, te potvrđivanja domoljublja, zajedništva i tradicije.