Novosti

Položen vijenac za Dan državnosti na centralnom križu Gradskog groblja u Labinu

27.05.2022.

Svim obiteljima poginulih, ranjenih i umrlih hrvatskih branitelja, razvojačenim i umirovljenim veteranima 119. brigade i drugih postrojbi HV, članovima njihovih obitelji, svima koji su dali svoj život za Hrvatsku, građanima i građankama Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Labina čestitam 30. svibnja – Dan državnosti Republike Hrvatske, u ime udruge „Klub 119. brigade HV“ koja baštini identitet, tradiciju i ratni put brigade koja se popunjavala vojnim obveznicima s područja Puljštine, Rovinjštine, Labinštine i Buzeštine i najveći dio svog djelovanja tijekom Domovinskog rata bila angažirana na ličkom bojištu.

Datum 30. svibnja 1990. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti.

Bila je to hrabra politička odluka čije su posljedice odlučno i ponosno na svojim leđima iznijeli hrvatski branitelji, uz potporu cijelog društva, u najsjajnijem razdoblju novije hrvatske povijesti. U ono što se u danim trenucima činilo nemogućim, hrvatski branitelji neizmjerno su vjerovali i u tu su vjeru uložili ono najvrjednije što su imali, svoju mladost, svoje zdravlje, svoje živote, sebe same. U najtežim okolnostima u kojima se našao, cijeli se hrvatski narod, čitava se hrvatska država tada uzdala u naše hrvatske branitelje. I oni je nisu iznevjerili.

Vojnik ne vodi ni politiku ni diplomaciju, ne započinje ratove, ne odlučuje za čije interese i protiv koga će se boriti, niti na kojem će bojištu kosti ostavljati. Oko onih koji vode politiku i donose odluke možemo se počupati dokle nam povijest seže, ali žrtvu vojnika žalimo, komemorirajmo i na njega čuvajmo uspomenu, prije svega „kulturom sjećanja“ koja se u svakom društvu aktualizira  kroz identifikacijske i komunikacijske procese, zbog toga što ljudska bića osim što su  „geografska bića“, koja tijekom svoje egzistencije ostavljaju otiske svojih aktivnosti, su povijesna i društvena, jer budućim generacijama ostavljaju povijesno, kulturno i duhovno naslijeđe.

                                                                                                  umirovljeni brigadir HV

                                                                                             Davor Gregorović, mag. pol.