Novosti

Obilježena 31. obljetnica osnutka 119. brigade HV

16.09.2022.

Obilježena 31. godišnjica obljetnica osnutka 119. brigade HV

 

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Rovinju i na posljednjem počivalištu najmlađeg poginulog pripadnika brigade Tomislava Brstila, zatim  na Centralnom križu Gradskog groblja u Labinu te u Parku hrvatskih branitelja ispred skulpture "Vrata u bolju budućnost", na gradskom groblju u Puli i na Spomeniku hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa I, te na kraju na Centralnom križu Gradskog groblja u Buzetu, uz prijeme izaslanstava brigade kod župana Županije istarske i gradonačelnike gradova s područja mobilizacijskog razvoja ratne brigade; u Puli, Rovinju, Labinu i Buzetu svečano je obilježena i komemorirana  31. obljetnica osnutka 119. pješačke brigade Hrvatske vojske.

U subotu 03. rujna posjećena su grobna mjesta poginulih suboraca u Puli, Hreljićima, Prnjanima, Svetvinčentu i Rovinju, preminulog zapovjednika 1. bojne i načelnika stožera brigade Edija Svicha, te predstojnika Ureda za obranu Pula Atilija Radolovića.

Za sve članove mirnodopske udruge veterana „Klub 119. brigade HV“, u petak 09. rujna organiziran je domjenak i druženje stotinjak razvojačenih i umirovljenih pripadnika postrojbe, u perivoju sjedišta udruge u Puli.

Od hrabrih postrojavanja u Fažani, medulinskoj Kaželi, pulskim Valovinama, na nekadašnjem srednjoškolskom igralištu u Labinu, na Valbruni u Rovinju i parkiralištu ispred „Istarske pivovare“ u Buzetu, kroz očuvanje mira i sprječavanje razaranja u počecima Domovinskog rata kao jedina oružana formacija RH uz MUP u Istri, preko višemjesečnih angažiranja u obrambenim operacijama na ličkom bojištu od 1992. do 1995., te kroz pobjedničku oslobodilačku operaciju OLUJA u kolovozu 1995., te na osiguranju državne granice do Badnjaka 1995. godine, pokazali smo kako se brani i oslobađa te gradi jedina nam domovina Hrvatska. Na zadaćama očuvanja mira surađujući s civilnim vlastima i Kriznim štabom Grada Pule tijekom pregovora sa JNA o mirnom napuštanju Istre čime su izbjegnuta razaranja i očuvani uvjeti za prihvat prognanika i izbjeglica, osiguranja strateških objekata poput TE Plomin, od preuzimanja, osiguranja i razminiravanja prostora i infrastrukture vojnog aerodroma u Puli, angažiranja na Stonskom i županjskom bojištu, na ličkom bojištu u Gackoj dolini na širem području Grada Otočca, Ramljana, kasnije na Gospićkom bojištu – Ribnik, Bilaj, Medovača, od brda iznad Medačkog Džepa do vrhova Debela Glava i Crni Vrh na šumovitim padinama Velebita, u „Oluji“ od Ličke Jesenice, preko Plitvica do Ličkog Petrova Sela i na kraju ratnog puta osiguravajući državnu granicu od vojnog aerodroma Željava do vrhova Ličke Plješivice na granici s BiH na 1648 m nadmorske visine.  

Sjećamo se sa zahvalnošću sedmorice naših poginulih pripadnika; Dušana Bulešića, Marijana Vinkovića, Damira Meaškog, Tomislava Brstila, Nenada Kalčića, Bajre Draginovića i Slavka Cindrića koji su svoje živote ugradili u naše pobjede i trideset osam ranjenih te četrdeset oboljelih suboraca.

                                                               U vječnu slavu i spomen!

                                                                                                           Klub 119. brigade HV