Novosti

Obilježena 29.obljetnica osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske

26.11.2020.

Prigodnom svečanošću polaganja vijenaca na Centralnom križu na Gradskom groblju Labin, a potom i u Parku hrvatskih branitelja, u Labinu je danas obilježena 29. obljentica osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske (HV).
Svečane trenutke svojom nazočnošću uveličali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, Udruge Josip Broz Tito, predstavnici Policijske postaje Labin, Crvenog križa, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera civilne zaštite, Župnog ureda Labin, Ureda gradonačelnika Grada Labina, načelnice okolnih općina te gradski i općinski vijećnici.
 
Kod Centralnog križa na Gradskom groblju vijenac su položili i zapalili svijeću predstavnici Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Josip Faraguna, Mario Kiršić, Franjo Širol i Enio Petrić.
Pukovnik, Mauro Ukušić, 1. Zapovjednik 3 bojne 119 brigade, pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast svim poginulima, koji su svoje živote dali za slobodu Republike Hrvatske.
U Parku hrvatskih branitelja, kod spomenika ,vijenac su položili predstavnici Kluba 119 brigade HV, Mario Kiršić, Franjo Širol i Mauro Ukušić. Svijeću je zapalio Enio Petrić.
 
Položen je i vijenac od strane gradonačelnik Labina Valtera Glavičića te načelnice Općine Raša Glorijom Paliska i načelnicom Općine Sveta Nedelja Irene Franković.

“U ovim trenucima kad se prisjećamo osnutka 119. brigade, osjećamo se preplavljeni posebnim ponosom, sagledavajući sve ono što je 119. brigada napravila u obrani Domovine. Kao posebnu poruku i najveću vrijednost naglašavam da je jako puno boraca bilo iz Istre i ta naša brigada bila je prva, koja je došla na državnu granicu oslobođene Domovine. I sve je to napravila na način da nije ostavila niti jednu mrlju iza sebe“, naglasio je Glavičić i nastavio, „Ove godine u kojoj se napokon došlo do toga da idemo jedan korak naprijed i da svi govore o budućnosti, a ne više o prošlosti. Kada se prisjećamo tih trenutaka i kako je tada izgledala obrana naše domovine, upravo je naša 119.brigada bila ta, koja je udarila snažan temelj, za sve nas mlađe da možemo s glavom i čelom gore, ići naprijed i ne ostavljati iza sebe repove“, rekao je Glavičić.
„Daj Bože, da ovo što se ove godine događa, bude samo jedan veliki korak naprijed i da svi skupa budemo ono za što ste vi borili. Dio jedne hrabre borbe, koja će uvijek gledati naprijed. Na vas 119.brigadu ponosni smo, ne samo mi Istrijani, nego svi se možemo s ponosom osvrnuti, na ono što ste vi učinili, jer iza 119.brigade nije ostala niti jedna mrlja koje bi se morali sramiti“, poručio je zaključno Glavičić.

Drage suborce i poštovani skup, kojega je predvodio kao domaćin, gradonačelnik Grada Labina sa suradnicima, pozdravio je u ime Kluba 119.brigade HV i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR), brigadir HV u mirovini Davor Gregorović, „pozdravljam vas u ime Kluba 119.brigade HV, UDVDR koja baštini identitet tradicije, ratni put i uspomene na poginule, ranjene i oboljele, a nažalost, (u posljednje vrijeme ) i umrle pripadnike 119.brigade. Zahvaljujem što ste tijekom današnje prigodne komemoracije, nazočili i uveličali nam, ovu skromnu proslavu,“ rekao je Gregorović i nastavio.
„Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe, vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjećamo se osnutka i ratnog puta 119.brigade HV, kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca te sedmorice poginulih i 80 ranjenih i oboljelih suboraca“, evocirao je Gregorović.

„Vjerujem da svakome od vas, u ovim trenucima naviru sjećanja, koja se nikada ne smiju zaboraviti ili ignorirati. Prije 29 godina pokazali smo zajedništvo i bili smo skupa kao jedan. Nažalost, danas imamo primjera, da zajedništvo često izostaje, ne samo kod nas veterana, nego u cijelom hrvatskom društvu“, upozorio je.
„Svaka djelotvorna državna politika svodi se na matricu, kako radi boljitka promicati državne interese i kako te interese braniti od ugrožavanja. I bez obzira na svjetonazor, za državu je obvezujuće, promicati i braniti“, istaknuo je brigadir Gregorović i naglasio.
„Mi dragovoljci 119.brigade HV, u ratu smo branili i obranili, temeljne nacionalne interese a danas u miru, promičemo izgradnju pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana. Kroz projekte, poput izdavanja Monografije 119.brigade HV, u Domovinskom ratu 1991.-1995.-a, uređenja 3 spomen obilježja u čast poginulim pripadnicima Brigade, čuvamo uspomene na tragične ratne događaje i promičemo interese braniteljske populacije.

Pripadnici 119.brigade bili su na najčasnijim mjestima na kojima se moglo tada biti. Obranili su i oslobodili okupirano područje te pri tom prihvatili rizik smrti. Svojom žrtvom i krvlju ispisali smo najsretnije stranice hrvatske povijesti, iako smo mogli ostati na istarskom asfaltu. Mi smo izabrali ličko blato, kišu, snijeg, strahove i protivnika 300 kilometara udaljenog od svoga doma. Branili smo Istru, znajući da se ona brani svugdje, gdje je privremeno okupirana RH“, rekao je u emotivnom govoru, između ostalog Gregorović.