Novosti

Komemorativni posjet predstavnika udruge Klub 119. brigade HV dijelu nekadašnjeg ličkog bojišta u Gackoj dolini, u prigodi 30. - obljetnice pogibije i ranjavanja pripadnika brigade u obrani Otočca

24.04.2022.

U prigodi komemoriranja 30. - te obljetnice pogibije zapovjednika minobacačke bitnice MB 120 mm 119. brigade HV, poručnika Nenada Kalčića (1966-1992) na lokalitetu cestovne komunikacije Ramljani-Čanak-Alan 20. travnja 1992. godine, predstavnici udruge veterana ratne brigade iz Istre obišli su mjesto stradanja, položili cvjetni aranžman i zapalili svijeću, odavši počast i vječni spomen na svog mladog suborca, uputivši poruku kako njegova žrtva nije bila uzaludna i nikad neće biti zaboravljena dok su živa sjećanja na njega.

Pored ove lokacije posjećeno je središnje komemorativno spomen-obilježje svim stradalim pripadnicima brigade na ličkom bojištu tijekom Domovinskog rata u Zabarama kraj Otočca, gdje je odana počast najmlađem poginulom suborcu Tomislavu Brstilu (1973-1992) i održan sat povijesti prisjećanjem na vojno-operativnu situaciju i okolnosti koje su prethodile taktičkom boju 3. satnije 1/119. brigade HV s neprijateljskim snagama dana 31. siječnja 1992. godine.

Pored spomena i odavanja pijeteta polaganjem cvijeća i paljenja svijeća Tomislavu Brstilu čiji je životni put prekinut na dijelu šumske komunikacije Letinac-Zabare oko 2,4 km udaljen od lokacije spomen-obilježja, prisjetili smo se i trojice pripadnika 111. brigade HV iz Rijeke koji su poginuli istog dana, te dvadesetak ranjenih pripadnika 119. i 111. brigade HV, koji su tog dana stradali u zasjedi i kasnijem cjelodnevnom topničko-pješačkom napadu srpskih pobunjeničkih postrojbi teritorijalne obrane tzv. RSK, ojačanih vodom tenkova T-55 iz sastava 2. ličke brigade JNA i pridodatog četničkog dobrovoljačkog odreda s planine Ozren iz sjeverne BiH.

U središnjem parku Grada Otočca na Spomeniku hrvatskim braniteljima upaljena je svijeća i komemorirane su sve žrtve koje su svoj život položile u obrani šireg područja grada, te je umirovljeni pukovnik Davor Peitel prvi ratni zapovjednik domicilne 133. brigade HV kroz svoja ratna sjećanja evocirao uspomene na doprinos 119. brigade HV i ostalih postrojbi iz Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja u obrani Grada Otočca.