Novosti

Govor na Spomeniku HB u Labinu

26.11.2020.

Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjećamo se osnutka i ratnog puta 119. brigade Hrvatske vojske kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca, te sedmoricu poginulih i osamdeset ranjenih i oboljelih suboraca. Vjerujem da svakome od Vas u ovim trenucima naviru sjećanja koja se nikada ne smiju zaboraviti ili ignorirati. Prije 29 godina pokazali smo zajedništvo. Bili smo svi skupa kao jedan. Nažalost, danas imamo primjera kada zajedništvo često izostaje. Ne samo kod nas veterana, već u cijelom hrvatskom društvu. 

Svaka djelotvorna državotvorna politika svodi se na matricu - kako radi boljitka promicati državne interese ili kako te interese braniti od ugroza. Bez obzira na svjetonazor, za svaku državotvornu politiku, dvije su radnje obvezujuće – promicati i braniti. 

Mi dragovoljci i veterani 119. brigade u ratu smo branili i obranili temeljne nacionalne interese, a danas u miru promičemo daljnju izgradnju pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana, te kroz ambiciozne projekte udruge poput izdavanja monografije „119. brigada HV u DR 1991-1995“, uređenja tri Spomen obilježja poginulim pripadnicima brigade s ciljem čuvanja uspomene na tragične ratne događaje i osnivanje ogranaka u općinama i gradovima gdje žive pripadnici brigade i članovi Kluba, promičemo interese braniteljske populacije. 

Hrvatski vojnici, među kojima i pripadnici 119. brigade, su bili na najčasnijem mjestu na kojem su mogli biti kada je to Hrvatskoj trebalo, obranili što se obraniti moglo, oslobodili što je okupirano i samom svojom nazočnošću prihvatili rizik smrti. 

Mi smo svojom žrtvom i krvlju ispisali najsvjetlije stranice hrvatske povijesti jer smo imali mogućnost ostati na istarskom asfaltu, ali smo izabrali ličko blato, kišu i snijeg i 300 kilometara od svog doma branili Istru, znajući da se ona brani svuda gdje je okupirana Hrvatska. 

Veterani Domovinskog rata nisu odustali od svog sna, stoga budimo ponosni na svoju prošlost i spremni za izazove sadašnjosti, s vjerom u bolju budućnost, jer to je naš dug prema svim poginulima i stradalima, a zalog budućim naraštajima. Svim vama koji ste bili tu kada je trebalo veliko hvala.

Ratne događaje čuvajmo kulturom sjećanja, ostavljajmo ih povjesničarima i vojnim analitičarima, neka ih proučavaju, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo i dalje prenositi jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim naraštajima. To dugujemo svima onima koji su ugradili svoje živote u temelje Hrvatske, ne samo kako bi bila slobodna, nego kako bi bila i pravno uređena, demokratska, gospodarski napredna i bogata.

Danas okupljeni pred Spomenikom hrvatskim braniteljima u Labinu vrednujemo ono što je rijetko, a rijetki su nam osjećaji zajedništva i ponosa, stoga neka nam živi sjećanje na častan ratni put 119. brigade Hrvatske vojske, neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska!  

U ime Kluba 119. brigade HV
brigadir u mirovini Davor Gregorović, mag. pol.