Novosti

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

13.11.2022.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga državni je blagdan kojim obilježavamo 31. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje, žrtve koja je u kolektivnoj svijesti našega naroda i za koju dostojanstveno iskazujemo počast.

        Tog je sumornog kasno jesenskog dana 1991. godine slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj civila i branitelja u Škabrnji, i kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice. Umjesto straha pokazana je hrabrost, umjesto malodušja odvažnost i odlučnost.

         Vukovar je mjesto posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne uloge i mjesta u povijesti uspostave samostalne, neovisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škabrnja, koja je jedno od mjesta najvećeg stradanja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

         Pijetet i sjećanje posvećujemo i onim žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata koji su nestali i čije su sudbine još uvijek nepoznate. Stoga Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Domovine. Žrtva i stradanje hrvatskih branitelja i civila Vukovara i Škabrnje zapalila je vatru slobode i buduće pobjede u srcima hrvatskih ljudi. Oni su postali simbolom i bolnim podsjetnikom na sve žrtve koje su pale za slobodu Republike Hrvatske.

                                    Neka im je vječna slava i hvala!

Postoji apsolutna istina o tome što se na tim mjestima dogodilo i sve misli, kao cvjetovi mirisni i slatki, otrovni i ljekoviti, rastu na putu koji do nje vodi, stoga za Zlo imamo otvorene oči i daleko pamćenje jer kazna se može ukinuti ali krivnja je trajna.

                                     Vijeće „Klub 119. brigade HV“