Novosti

Dan sjecanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Skabrnje

13.11.2023.

Okupljeni ispred Centralnih križeva gradskih i mjesnih groblja, te pred spomenicima stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu diljem Istarske županije i Republike Hrvatske, Danom sjećanja obnavljamo istinu o stradanju Vukovara, Škabrnje i ostalih hrvatskih gradova i sela. To je i dan prisjećanja kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskog, Slunja, Rakovice i Cetingrada, mjesta koje je u operaciji Oluja oslobađala 119. brigada HV, kao snaga koja je slijedila i podupirala legendarnu 1. gbr Tigrovi, na zadanom operativno-taktičkom pravcu napada ličkog bojišta.

Podsjećamo se na herojstvo brojnih hrvatskih branitelja, posebno poginulih, ranjenih i preminulih, spominjemo se nedužno ubijenih civila i nestalih, oplakujemo brutalno ubijene i bačene u masovne grobnice, iskazujemo suosjećanje za odvedene u logore, svjedočimo solidarnost prema svima koji su pretrpjeli nasilje, poniženje, prezir i razaranje vlastite imovine. Žrtvi Vukovara i Škabrnje pristupamo suzdržano s poštovanjem, divljenjem i zahvalnošću.

Radujemo se što u Hrvatskoj postoje nastojanja oko gospodarskog napretka s očekivanjima da će svim građanima biti bolji standard i kvalitetniji život. No, sa sigurnošću možemo ustvrditi da nam Hrvatska nije dom, ili domovina samo po tome koliko ćemo gospodarski napredovati, nego po tome koliko ćemo uspjeti promaknuti u našem društvu povjerenje, međusobno poštovanje, požrtvovnost jednih za druge, plemenitost, poštenje i dobrotu.

Upravo nas komemoriranje žrtve Vukovara i Škabrnje potiče da promislimo, između ostalog, je li odnos prema hrvatskim braniteljima, takav da on pridonosi našoj međusobnoj povezanosti, poštovanju njihove žrtve uložene za našu slobodu, da oni u našem odnosu prema njima prepoznaju kako se isplatilo žrtvovati za domovinu. Neka nam stoga svima žrtva Vukovara i Škabrnje bude trajno usmjerenje da nastavimo predano raditi za našu Hrvatsku, nikada ne zaboravljajući kako smo teško izborili svoju samostalnost i neovisnost.

            Neka im je vječna slava i hvala!

            Vijeće udruge veterana „Klub 119. brigade HV“