Novosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Dan hrvatskih branitelja

31.07.2023.

Drage obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji i svi građani naše Domovine, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, kojim obilježavamo trenutke ponosa, slave i nacionalnog zajedništva. Prisjećamo se hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, kojima smo neizmjerno zahvalni jer bez njihove žrtve ne bi bilo samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske. 

U najtežim trenucima agresije, hrvatski je narod pokazao svoju nepokolebljivost, zajedništvo i domoljublje. Uz vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja, ostvario je tisućljetni san o slobodnoj i demokratskoj vlastitoj državi. Državništvo tadašnjeg hrvatskog vodstva i požrtvovnost naših branitelja, vojnika i policajaca trajna su nam inspiracija u zalaganju za boljitak Hrvatske i svakog hrvatskog čovjeka.

Početkom kolovoza tim simboličnim, ali i povijesnim činom nagovješten je kraj Domovinskog rata, pobjeda Hrvatske vojske, povratak okupiranih krajeva Lijepe naše u ustavno-pravni poredak države te toliko željena sloboda za koju je hrvatski narod podnio goleme žrtve. Obilježavamo dane koji su naslutili mir za naš narod, istodobno pružajući utjehu i neizmjerno poštovanje svima onima kojima kraj Domovinskog rata nije donio konačan mir – obiteljima naših nestalih hrvatskih branitelja, koji i danas  traže svoje najmilije.

Srpska strana u Oluji vidi protjerivanje i etničko čišćenje, a hrvatska odlazak velikog dijela stanovništva kojem je ideja samostalne hrvatske države bila potpuno neprihvatljiva. Oko te dvojbe teško da će ikad biti suglasja. Upravo stoga potrebno je naglasiti činjenice da bez vojne te ostale logističke i financijske pomoći Srbije, nakon što je pridobila JNA na svoju stranu, rata ne bi ni bilo. I danas se zanemaruje istina kako se rat vodio radi pripajanja dijela teritorija RH Srbiji, a ne zbog promjene ili preuzimanja vlasti u Hrvatskoj. Naime, iz srpskih izvora vidljivo je kako nakon 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatska proglasila neovisnost i samostalnost, niti jedan relevantan dokument političkog ili vojnog vodstva pobunjenih Srba u Hrvatskoj ne pokazuje njihovu namjeru da ostanu živjeti u Hrvatskoj, odnosno da prostor koji su do kraja 1991. godine okupirali uz pomoć JNA i snaga iz Srbije i Crne Gore, mirnim putem vrate u ustavno-pravni sustav RH.


Neka se danas našom domovinom ponosno zavijori hrvatska zastava kao na Kninskoj tvrđavi prije 28 godina, neka Hrvatskom odjekne glas ponosa i zahvalnosti hrvatskim braniteljima kojima dugujemo slobodu koju danas živimo i neka molitva za naše poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje bude poruka nade koja nikada neće nestati. Izvjesimo hrvatske zastave i proslavimo našu pobjedu, u mislima na sve koji nisu dočekali ovaj dan, a kojima smo vječno zahvalni za našu slobodu i neovisnost.

Kao dopredsjednik u ime udruge „Klub 119. brigade HV“ i svoje osobno, od srca vam svima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a hrvatskim braniteljima, posebice suborcima iz 119. brigade HV i njihovim obiteljima, želim da ponosno proslave svoj dan i da osjete istinsku zahvalnost cijele nacije na svemu što su učinili za slobodu naše domovine!

                                                                                     brigadir HV (m)

                                                                          Davor Gregorović, mag. pol.