Novosti

Dan neovisnosti 2019

11.11.2020.

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti, predstavnici Grada Pule, Istarske županije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih institucija 08. listopada 2019. godine tradicionalno su položili vijence na Centralnom križu pulskog groblja te na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima
u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i onima koji su za neovisnost Hrvatske položili ono najvrijednije što su imali, svoje živote. U ime Grada Pule vijence je položio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, a u ime Istarske županije zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Hrvatska je proslavila Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. godine o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Ove godine bilježi se 28 godina hrvatske neovisnosti za koju smo se, nažalost, morali izboriti ratom. Iako se na svjetskim govornicama vodila, ne manje važna, diplomatska bitka za međunarodno priznanje, o opstanku Domovine odlučivalo se na bojištima diljem Hrvatske.

Kako je povijesno potvrđeno da u ratu pobjeđuje srce ratnika, žrtva hrvatskih branitelja i njihovih obitelji duboko je utkana u temelje hrvatske slobode, Hrvatske vojske, državnosti i svega što kao narod i država jesmo.

Mi hrvatski branitelji iz Istre ratnih godina bili smo ponosni na ono što činimo i uvjereni da će naša obrana i borba završiti pobjedom.
Ovim povodom svim žiteljima Istarske županije i svojim suborcima čestitamo 8. listopada – Dan neovisnosti Republike Hrvatske.