Novosti

Dan državnosti Republike Hrvatske

27.05.2024.

Poštovane građanke i građani,

Na hrvatskom prostoru stoljećima su se sudarali, prelamali i suživljavali brojni europski i svjetski politički, gospodarski, kulturni, vjerski i drugačiji interesi. Prvenstveno zbog tih izvanhrvatskih interesa i silnica, pretežiti dio naše povijesti obilježen je političkom i upravljačkom rastrganošću hrvatskog prostora, narušenom državnošću i brojnim drugim dezintegrativnim procesima.

Datum 30. svibnja 1990. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti. Obilježavamo tako trideset četvrtu godišnjicu početka donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su, slijedeći volju naroda izraženu na prvim višestranačkim izborima, Republiku Hrvatsku doveli do osamostaljenja, državnosti i međunarodnog priznanja.

Ovaj dan slavimo s osobitim ponosom i zahvalnošću, prisjećajući se svih koji su sudjelovali u stvaranju samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju, a posebice onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske. Neka nam današnji dan bude nadahnuće, prije svega u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovu postizanju, stoga staviti moć u službu općega dobra jest domoljublje.

Danas 28. svibnja, na dan Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske, se s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo sedmorice poginulih i 38 ranjenih pripadnika 119. brigade HV koja se popunjavala vojnim obveznicima s Puljštine, Labinštine, Rovinjštine i Buzeštine, ali i drugih postrojbi iz Istre. Naše su misli s poginulim i umrlim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama rata i svim obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najbliže, ali i sa svima znanima i neznanima koji su kroz povijest položili živote za hrvatsku grudu.

Dragi branitelji, građanke i građani Republike Hrvatske, Istarske županije, uključujući sve gradove i općine s područja mobilizacijskog razvoja naše ratne brigade, u ime udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ od srca vam čestitamo Dan državnosti!

udruga veterana „Klub 119. brigade HV“