Novosti

Cjelodnevno druženje veterana 119. brigade HV s obiteljima na Žbevnici

17.06.2024.

Naše jučerašnje odredište bila je jedna od više atraktivnih planinarskih staza na Žbevnici najzapadnijem hrvatskom vrhu višem od tisuću metara (1014 m). Pripada Ćićariji i građen je od vapnenca, sa svake strane ima veliku i strmu šumovitu padinu ali se hrbat diže iznad šumskog pojasa i pokriven je bujnom travom sve do samoga vrha. Sam hrbat je zaobljen, širok i predstavlja pravi prirodni botanički vrt. Vrh se izdaleka prepoznaje po malom, umjetnom, kamenitom povišenju, pokriven je pitomom livadom i ne daje dojam visine ali pogled s njega je čudesan. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom.

Planinarska kuća Žbevnica nalazi se na južnoj, najstrmijoj padini Žbevnice, u lijepoj borovoj šumi, 35’ ispod vrha. To je zidana kuća koju je na mjestu starije drvene kuće sagradio HPD Planik iz Umaga, kojima zahvaljujemo na prihvatu i domaćinstvu u njihovom objektu. Kuća ima spavaonicu u kojoj se može smjestiti 30 planinara, dnevni boravak s kuhinjom, sanitarni čvor, prostoriju za domaćina i skladište. Na padini pred kućom su klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši. Ono po čemu je ovaj planinarski izlet tako poseban je činjenica da jednom kad izbiješ na vršni dio, predivne te vizure krajobraza prate cijelo vrijeme. Doslovno ne znaš gdje bi sve trebao gledati i upijati ljepote prirode na Ćićariji.

Cjelodnevno organizirano druženje u prirodi uz aktivnosti na planinarskom odredištu PK Žbevnica od strane razvojačenih i umirovljenih pripadnika 119. brigade HV i njihovih obitelji, aktivnih članova udruge veterana ratne brigade, ciljana je aktivnost kojom se potiču pozitivne emocije kroz psihološko i socijalno osnaživanje, te podizanje kvalitete življenja veterana Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Kroz okupljanja i aktivnosti u prirodi jačaju se obiteljske kohezije i mreže socijalne podrške, postiže poboljšanje općeg psihofizičkog stanja, uz jačanje socijalnih i emocionalnih vještina koje će se moći  primjenjivati u interpersonalnim odnosima i svakodnevnom funkcioniranju u zajednici.

udruga veterana Klub 119. brigade HV