Novosti

33. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske

21.06.2024.

Poštovane građanke i građani,

Obilježavanje 33. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske prigoda je da se s ponosom prisjetimo slavnih zbivanja u kojima se ostvario povijesni san mnogih generacija. Stvaranje neovisne i samostalne hrvatske države uzvišen je čin u kojemu su se ispunile stoljetne težnje hrvatskoga naroda za slobodnim oblikovanjem vlastite samobitnosti.

Neovisnost Republike Hrvatske ostvarena je uz velike napore i u teškim političkim okolnostima. Povijesni dan 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državno-pravne veze s ostalim republikama i pokrajinama koje su tvorile bivšu državu i potvrdio da SFR Jugoslavija kao državna zajednica više ne postoji, imao je dramatičnu uvertiru. Dan ranije zrakoplovi JNA napali su Banske dvore u otvorenoj namjeri likvidacije prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i najviših hrvatskih dužnosnika.

Odluka o raskidu državno-pravne sveze bila je odgovor na politiku sile čiji je cilj bio razbijanje i komadanje Hrvatske. Agresor je bio uvjeren da vojni stroj, političke spletke i vanjske okolnosti mogu slomiti volju naroda. Međutim, hrvatski je narod u neslomljivom otporu dokazao vlastiti izbor slobode te čvrstu volju za suverenošću i državnom neovisnošću. Zato je u pravednom, obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu ostvario veliku pobjedu, težeći za uzvišenim ciljevima samostalnosti i slobode .

Obranila se i pobijedila u Domovinskom ratu. Izdržala je velika razaranja praćena humanitarnom krizom ogromnih razmjera. Pomagala je i drugim ljudima i narodima koji su bježali pred ratnim strahotama u svojim državama. Postigla je međunarodno priznanje, ulazak u Europsku uniju i NATO savez. Takva Hrvatska traži nastavak reformi, promjenu mnogih starih navika, usvajanje novih vrednota i standarda, u svakodnevnom životu, u uzajamnim odnosima, ali i u načinu na koji djeluje država, na koji se provode njeni zakoni i kako djeluje efikasna uprava. 

Oni koji su ostvarili svoje snove, imaju pravo predviđati svoje sutra. Na nama je sada promišljati i raditi na Hrvatskoj kakvu želimo vidjeti sutra. Na nama je sada dokazati da smo spremni nositi se s izazovima modernog, civiliziranog, demokratskog društva 21. stoljeća. Na nama je pokazati da smo spremni pripremiti i uključiti nove naraštaje za suočavanje s izazovima i s preuzimanjem odgovornosti za budućnost Hrvatske.

Dragi branitelji, građanke i građani Republike Hrvatske, Istarske županije, uključujući sve gradove i općine s područja mobilizacijskog razvoja naše ratne brigade, u ime udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ i osobno od srca vam čestitamo Dan neovisnost !

udruga veterana „Klub 119. brigade HV“