Novosti

32. obljetnica osnutka 119. brigade HV

01.09.2023.

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u tjednu kada komemorativnim obilježavanjima proslavljamo 32. godišnjicu osnutka 119. brigade HV, u ime udruge veterana „Klub 119. brigade HV i svoje osobno. Počašćen sam, što danas mogu podsjetiti na generaciju koja nas je obranila, koja je, ne posustajući na tegobnom putu ka slobodi – stvorila suvremenu Hrvatsku.

Današnja svečanost obilježavanja ustrojavanja 119. brigade HV podsjetnik je na tešku, ali i na slavnu i ponosnu povijest Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji i Domovinski rat, temelj su današnje moderne i demokratske Hrvatske. Inkluzivni smo i okrenuti budućnosti, ali moramo biti svjesni naše povijesti. Svatko od preko 6000 pripadnika koji su prošli kroz 119. brigadu HV može ispričati svoju priču, ali povijest naše brigade pod ratnom zastavom u plavom polju s heraldičkim znakom jarca – svojevrsne ratoborne inačice tradicionalnog istarskog grba koji se dodiruje s velikim kvadratima crvene i bijele boje, te grančicom i mačem, počela je s vjerom u Hrvatsku i zato smo joj se stavili na raspolaganje, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo.

Ratni put 119. brigade je častan i besprijekoran. Branili smo i oslobađali hrvatske krajeve, od stonskog, preko županjskog do ličkog bojišta na kojem smo najdulje bili angažirani, od siječnja 1992. do prosinca 1995. godine. Mnogi od vas prisutnih žrtvovali ste svoje zdravlje, a sedmorica naših suboraca ugradili su svoje živote u obranu Domovine, uz trideset osam ranjenih i tridesetak oboljelih suboraca.          

Braniti u uvjetima neravnopravnosti u materijalno tehničkim sredstvima borbene tehnike dodijeljeno područje odgovornosti na ličkom bojištu, kroz cijelo vrijeme angažiranja, uključujući završne operacije oslobađanja privremeno okupiranih područja, i djelovati pritom prema pravilima međunarodnog ratnog prava, bilo je izazovno postignuće na čast i ponos Istarske županije, 5 gradova i 14 općina s područja mobilizacijskog razvoja brigade.

Dopustite mi da, u ovom svečanom trenutku, u ime pripadnika 119. brigade HV usmjerim svoje misli još dublje u našu tešku, ali slavnu povijest, prema svim hrvatskim žrtvama koje nisu dočekale ostvarenje svojih želja i ideala, ali su snažno, u naše duše, utisnuli ljubav prema Domovini, koja svojom sveobuhvatnošću čini sve što poštujemo i volimo.                

Danas kad su se nad Europom i svijetom nadvili sigurnosni rizici geopolitičkih preslagivanja uz početak uspostave nove arhitekture višepolarnog svijeta, te recentnog rata u Ukrajini, mi hrvatski vojnici iako u poznim godinama, dužni smo čuvati ideju na kojoj je devedesetih godina bio ujedinjen naš narod. Dužni smo zrelo i odgovorno čuvati to djelo za koje je hrvatski narod tijekom povijesti, a posebno u Domovinskom ratu, platio visoku cijenu u poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim braniteljima i civilima.

Mirnodopska udruga veterana „Klub 119. brigade HV“ kroz svoju primarnu misiju baštini identitet, tradiciju i ratni put brigade, te u svom djelovanju okuplja članove iz Pule, Labina, Rovinja i Medulina. Dosadašnja postignuća udruge predstavljaju generacijski izazov, posebice za ključno osoblje zapovjedništva ratne brigade, koje želi kroz svojevrsnu kulturu sjećanja „ratni memento istarski“ svojim angažiranjem suprotstaviti se „strategiji zaborava“ kada je riječ o doprinosu ratne brigade u Domovinskom ratu, o poginulim, ranjenim, oboljelim i umrlim pripadnicima postrojbe i čuvanju uspomena na ratni put brigade. Kroz svoje programske aktivnosti i druženje udruga pomaže resocijalizaciju sudionika ratnih događanja i njihovu reintegraciju u mirnodopski život, te potiče jačanje obiteljske kohezije i mreže socijalne podrške članova.

U konačnici, mi svi smo temelj hrvatske državnosti i garancija mira i budućnosti naše djece i unuka. Neka nam to zajedništvo bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu, a u daljnjem osobnom i profesionalnom životu želim svima vama obilje svakog dobra, posebno zdravlja i zadovoljstva.         

dopredsjednik udruge „Klub 119. brigade HV“

brigadir HV (m) Davor Gregorović, mag. pol.