Novosti

31. obljetnica osnutka 119. brigade HV

05.09.2022.

Poštovani suborci, razvojačeni i umirovljeni pripadnici 119. brigade HV, ratni zapovjednici brigade, bojni, TRD-a i podstožernih postrojbi iz organskog sastava brigade, prije svega dopustite mi da vas pozdravim u ime udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ koja baštini identitet, tradiciju i ratni put 119. pješačke brigade HV iz Istre i zavičajne vrijednosti koje smo osobno svjedočili tijekom angažiranja u Domovinskom ratu  i dakako u osobno ime. Pozdravljam obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ranjene i oboljele pripadnike HV, razvojačene i umirovljene časnike, dočasnike, vojnike 119. brigade Hrvatske vojske i sve ratne zapovjednike od razine desetine do zapovjednika brigade.

Čestitam Dan brigade 07. svim našim suborcima i sugrađanima iz pet gradova i četrnaest općina s područja mobilizacijskog razvoja brigade; Puljštine, Labinštine, Rovinjštine i Buzeštine. Hvala svima koji ste uložili sebe u hrvatsku slobodu, hrvatski mir i hrvatsku neovisnost.  

Branitelji su prije 31 godine imali misiju osloboditi i stvoriti neovisnu, suverenu i demokratsku državu, što su u potpunosti izvršili. Danas nam je zadaća svjedočiti o istini o Domovinskom ratu, aktivno sudjelovati u izgradnji demokracije i svih struktura u državi, a mladi naraštaji neka na tim temeljima nastave graditi državu na dobrobit svih njenih građana.

Čestitam vam što ste od hrabrih postrojavanja u Fažani, medulinskoj Kaželi, pulskim Valovinama, na nekadašnjem srednjoškolskom igralištu u Labinu i na Valbruni u Rovinju 1991. godine, preko višemjesečnih angažiranja u obrambenim operacijama na ličkom bojištu od 1992. do 1995., te kroz pobjedničku oslobodilačku operaciju OLUJA u kolovozu 1995., pokazali kako se brani i oslobađa te gradi jedina nam domovina Hrvatska. Sjećamo se sa zahvalnošću sedmorice naših poginulih pripadnika; Dušana Bulešića, Marijana Vinkovića, Damira Meaškog, Tomislava Brstila, Nenada Kalčića, Bajre Draginovića i Slavka Cindrića koji su svoje živote ugradili u naše pobjede i trideset osam ranjenih te četrdeset oboljelih suboraca. Uvijek će živjeti u našim sjećanjima.

Dopustite mi da, trideset i jednu godinu od zapovijedi za ustrojavanje 119. brigade HV 07. rujna 1991. godine, podsjetim kako je kroz brigadu u pet ratnih godina prošlo 6.300 branitelja, koji su se borili, ginuli, bili ranjeni i oboljeli, na zadaćama osiguranja strateških objekata poput TE Plomin, od preuzimanja, osiguranja i razminiravanja prostora i infrastrukture vojnog aerodroma u Puli, angažiranja na Stonskom i Županjskom bojištu, na ličkom bojištu od Brinja, Letinca, Zabara, Drenovog Klanca, Otočca, Ramljana, Lisca, Stipanova Griča, Sinca u Gackoj dolini preko Brušana, Gospića, Bilaja, Medovače, Mrciništa, Fazanerije, San sela, Valentić polja, Ornica, Ličkog Ribnika, Bužima, Podklise i Kamenjuše iznad Medačkog Džepa do Debele Glave i Crnog Vrha na šumovitim padinama Velebita, u „Oluji“ preko Ličke Jasenice, Saborskog, Ćorkove uvale, Rakovice, Plitvica, Tržačke Raštele i Ličkog Petrova Sela na državnu granicu i na kraju ratnog puta osiguravajući državnu granicu od Vrela, Rudanovca, Željave do vrhova Ličke Plješivice na granici s BiH.  

Možemo biti ponosni, što smo kao pripadnici 119. brigade HV u zajedništvu sa svim drugim postrojbama na ličkom i ostalim bojištima hrvatskog ratišta gdje su bile raspoređene naše snage obranili mnoge krajeve naše Hrvatske. Svjesni smo brojnih negativnih posljedica ratnih strahota, kao i činjenice da je velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku ostavila dugoročne posljedice na naše živote. Unatoč tome nastavili smo i u miru graditi svoju zemlju, jer tko želi dobro Domovini, uvažavat će njezine temeljne vrijednosti nakon rata reintegracijom u civilni život.

Naša domovina mora biti zemlja koja čuva svoj identitet, tradiciju i temeljne vrijednosti na kojima je stvorena, koja štuje svoje svetinje i heroje, koja objektivno valorizira svoju povijest i odbacuje nasljeđa totalitarnih režima koja su je unazađivala i tiranizirala, koja zna da ju je kroz povijest očuvala naša vjera i hrabrost. Zemlja koja poštuje svakog čovjeka pojedinca, koja osnažuje svoje institucije, vladavinu prava, koja gradi svoje gospodarstvo i brine o mladima, našim obiteljima, društvenoj solidarnosti i pravdi. Ali isto tako i zemlja koja prepoznaje nove izazove, koja zna odgovoriti na nove sigurnosne prijetnje ma otkuda one dolaze. Zemlja koja potiče razvoj novih tehnologija, koja ima svoju mjesto i jasnu ulogu u novom međunarodnom poretku i koja kao članica Europske unije i NATO-a brine o zajedničkom dobru, ali prije svega o svojim nacionalnim i državnim interesima.

Poštovani veterani, da bismo izgradili takvu Hrvatsku, svi zajedno moramo se još snažnije angažirati u ostvarivanju navedenih ciljeva, stvarajući pozitivne trendove i ozračje za život i rad naših ljudi. Pritom, uvijek vodeći računa o okolnostima u kojima živimo, koje nisu jednoznačne,  predvidive i koje zahtijevaju odgovornost, odvažnost i brižnost za Hrvatsku. S tim mislima, gradimo zemlju na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

Povijest 119. brigade Hrvatske vojske i njen doprinos  u Domovinskom ratu ustvari je povijest ljudi koji su je činili, ali i onih koji su pomogli njezinu ustrojavanju, opremanju, moralnome i mentalnome snaženju. Povijest je to njihovih nadanja, entuzijazma, samopožrtvovnosti, hrabrosti, domoljublja, ali i strahova, pogrešnih procjena i drugih, ljudskih slabosti koje čine život.

Još jednom, svako dobro vama i vašim obiteljima i proslavimo današnju 31. obljetnicu osnutka ratne 119. pješačke brigade HV dostojanstveno, s radošću i ponosom.

                                                                     u ime Vijeća „Klub 119. brigade HV“

                                                            ratni pomoćnik zapovjednika 119. brigade HV

                                                         za informativno-psihološko djelovanje i sigurnost

                                                       umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović, mag. pol.