Novosti

23. kolovoza Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

21.08.2022.

Određenih dana u godini na poseban način komemoriramo povijesne događaje memorirane u kolektivnoj svijesti naroda ili skupine naroda odnosno međunarodne zajednice.  

I ove godine 23. kolovoza Republika  Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj, što je potvrđeno stupanjem na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2020. godine.

Milijuni ljudi su ubijeni, mučeni i deportirani u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama tijekom 20. stoljeća. Jasna osuda svakog totalitarnog režima i progona političkih neistomišljenika preduvjet je za očuvanje sjećanja na svaku nevinu žrtvu. Ona je također podsjetnik novim generacijama o važnosti poštivanja dostojanstva svakog ljudskog bića te izgradnji uključivih i tolerantnih demokratskih društava temeljenih na vladavini prava. Republika Hrvatska zauzima se za odgovorno suočavanje s prošlošću, koje se zasniva na međusobnom uvažavanju i poštivanju univerzalnih vrijednosti i zaštiti ljudskih prava.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini država članica Europske unije u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Stoga, europski dan sjećanja poziva na očuvanje kulture sjećanja i prenošenje novim generacijama istine o masovnim kršenjima ljudskih prava, ubojstvima i progonima neistomišljenika. Bez toga i istinskog pijeteta prema svim žrtvama nema pravog društvenog pomirenja.