Novosti

119. brigadi Hrvatske vojske dodijeljeno najveće priznanje Općine Medulin za 2022. godinu - Nagrada Općine Medulin

14.06.2022.

119. brigadi Hrvatske vojske dodijeljeno najveće priznanje Općine Medulin za 2022. godinu- Nagrada Općine Medulin

Neraskidive su i duboke veze Općine Medulin i njenih mještana s 119. brigadom Hrvatske vojske, njenim osnivanjem, ustrojavanjem, opremanjem, popunjavanjem, ratnim putem i borbenim angažiranjem na ličkom bojištu, a osobito s odavanjem počasti svim njenim pripadnicima i svima onima koji su pomogli njenom moralnom i mentalnom snaženju. 

Na području Kažele bilo je prvo postrojavanje 119. brigade u listopadu 1991. godine, u kojem je sudjelovalo preko 60 mještana Općine (od čega 30 Pomeraca o čemu svjedoči Monografija „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i tekst povjesničara Andreja Badera u nedavno objavljenoj monografiji naselja Pomer.

Upravo se na području Općine Medulin, na prelijepom poluotoku premanturske Punte – Kamenjaku nalazi vojni poligon „119. brigade Hrvatske vojske“, a od proljeća prošle  godine i velebna kamena skulptura čiji su autori akademski kipari Tihomir Hodak i Ivan Brsiki, u koju je, po riječima samih autora utkana nacionalna, vojna, regionalna i lokalna simbolika same postrojbe.  
 

Sve su to simbolične geste koje predstavljaju oblik trajnog čuvanja vrijednosti Domovinskog rata na ponos svim pripadnicima 119. brigade, svim hrvatskim  vojnicima i svim pripadnicima lokalne zajednice, te cijeloj Republici Hrvatskoj.  

Iz svih tih razloga je upravo ratnoj 119. brigadi Hrvatske vojske, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u Društvenom domu u Pješčanoj uvali dana 13. lipnja 2022. godine, dodijeljeno najveće priznanje Općine Medulin - „Nagrada Općine Medulin“, koja nije dodijeljena od 2015. godine.