Monografija

"119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991. – 1995."

Cilj projekta

1. izraditi, izdati i promovirati monografiju "119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.- 1995." u prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe 07. rujna 2021. godine.

Svrha projekta

1. istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje arhivske i sekundarne građe o ustrojavanju i ratnom putu 119. brigade HV i čuvanje sjećanja na žrtvu poginulih vojnika, dočasnika i časnika, te promicanje potvrđenih vrijednosti u brigadi tijekom Domovinskog rata.

2. Uključivanjem neposrednih sudionika: udruga veterana – „Klub 119. brigade“ Pula i predstavnika bojni/TRD-a (Pula, Rovinj, Labin i Buzet) koji baštine sjećanja na brigadu, u prikupljanje, autorizaciju i publiciranje foto i druge dokumentacije.

Navedeno je značajno tim više što se protekom vremena objektivno smanjuje mogućnost pronalaska i dokumentiranja relevantne izvorne povijesne građe i autentičnih svjedočanstava. Stoga bi kao jedan od najvažnijih zadataka Projekta bio pronalazak i verifikacija, te objavljivanje (i na taj način činjenje dostupnim javnosti) osnovnih, ali neupitnih činjenica o 119. brigadi HV iz Istre.

Vrijeme za monografiju ovakvog tipa je prikladno jer sada postoji vremenski odmak od 28 godina, koji omogućava hladan i nepristran pogled na činjenice, a uključivanje pripadnika postrojbe omogućilo bi da se kroz osobna svjedočanstva spase i dijelovi osobnih sjećanja na dane ponosa i slave, sada već pomalo dalekih 90-ih godina.

Više informacija o projektu možete saznati OVDJE