it-IThr-HR

 

 

Enter Title

119. brigada obilježava 24. obljetnicu

PREDSTAVLJEN PROGRAM PROSLAVE

Povodom obilježavanja 24. obljetnice osnutka 119. brigade HV, zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin i pročelnik Josip Zidarić danas su u sjedištu Istarske županije primili delegaciju brigade te ih dočekali prigodnim riječima: “Svjesni smo značaja ove obljetnice, te je doista važno da se na svečan način prisjetimo tog povijesnog dana“.
Marijan Mužinić iz 119. brigade predstavio je program obilježavanja koji započinje u četvrtak 3. rujna u 10 sati kada će se održati prijem kod župana za delegaciju.
U petak će se program odvijati u gradu Rovinju koji također započinje prijemom kod gradonačelnika u 11 sati, dok će u 11:30 započeti obilazak i paljenje svijeća na grobu poginulog Tomislava Brstila i polaganje vijenca na Središnji križ na Gradskom groblju Rovinja.
U subotu 5. rujna u Puli program počinje paljenjem svijeća na grobovima poginulih branitelja iz 119. brigade. U 10:30 sati održati će se polaganje vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju, a u 11 sati na Spomenik poginulim braniteljima u parku Franje Josipa. Nakon toga slijedi nastavak druženja uz prigodni domjenak u parku Kluba 119. brigade u ulici Bartolomeo dei Vitrei 16.
U Labinu će u nedjelju u 10 sati položiti vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju, a u 10:30 je zakazan prijem kod gradonačelnika.

Predstavnici brigade Branko Bošnjak i Roberto Fabris istaknuli su kako dijele ponos i zadovoljstvo kolega što su imali dovoljno snage i mudrosti da naše područje uspiju zadržati izvan ratnog razaranja. „Treba znati cijeniti što je brigada napravila za održavanje mira u Istri. Puno toga su prošli, dali sve od sebe, ostavili trag i doprinijeli suživotu u Istri kakav je danas. 119. brigada nema niti jednu mrlju te smo tako ponos ovoga kraja“, naglasio je Fabris.

Branko Bošnjak je objasnio kako se oni ne miješaju u politiku te kako nitko od pripadnika ne prosvjeduje niti diže šatore. Oni su postrojba čiji zapovjednici 80% sufinanciraju proslavu ove obljetnice koja se obilježava kako bi se podsjetili na brigadu koja je dala nemjerljiv doprinos u očuvanju mira u Istri.
(Rex/Sanja Tkalčec, Doris Floričić)

119. brigada proslavila 24. obljetnicu osnivanja

POLOŽILI VIJENCE U POČAST POGINULIM BRANITELJIMA  


Povodom obilježavanja 24. godišnjice osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske, danas su tradicionalno položeni vijenci i upaljene svijeće na Središnjem križu Gradskog groblja te na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Počast poginulima odali su ispred Grada Pule zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, predstavnici Istarske županije, Kluba 119. brigade kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i drugih institucija te članovi obitelji poginulih i ranjenih branitelja. Nakon polaganja vijenaca uslijedila je minuta šutnje za sve koji su položili život za slobodu Hrvatske.

Kroz 119. brigadu prošlo je preko 6,5 tisuća građana Istre, čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata u Lici branili prvu crtu bojišnice i sudjelovali u „Oluji“. Rex

U znaku sjećanja na poginule branitelje

Polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim braniteljima u Parku Franje Josipa u subotu je u Puli obilježena 24. godišnjica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Vijence su na spomenik položile delegacija 119. brigade, odnosno njeni zapovjednici Branko Bošnjak, Mauro Ukušić i Roberto Fabris, te delegacije Istarske županije, Grada Pule, Udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata i drugih.

Kroz brigadu je od 7. rujna 1991., kada je formirana, prošlo 6.500 Istrana, a glavno područje njenog djelovanja bilo je Ličko bojište. Za domovinu je život dalo sedam njenih pripadnika - Tomislav Brstilo, Dušan Bulešić, Marijan Vinković, Damir Meaški, Nenad Kalčić, Bajro Draginović i Slavko Cindrić, a 80-ak ih je ranjeno. Ukušić je pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast poginulim braniteljima, a u kraćoj propovijedi fra Đura Vuradin iz crkve sv. Franje je poručio:

"Neka Gospodin na bilo koji način blagoslovi one koji su činili dobro za domovinu, neka to bude uklesano u kamenu, a ono što je bilo slabo da zaboravimo." Proslava obljetnice nastavila se druženjem pripadnika postrojbe i uzvanika u dvorištu Kluba 119. brigade u pulskoj ulici Bartolomeo de Vitrei. Delegacije su u subotu ujutro zapalile svijeće i na grobove poginulih branitelja iz 119. brigade te položili vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju, a dan ranije to su učinile i u Rovinju. U ponedjeljak će u 10 sati počast poginulima odati i pred Središnjim križem Gradskog groblja u Labinu. (Z. S.)


Copyright 2020 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava   |  Izrada 5F d.o.o.