it-IThr-HR

 

 

4.mimohod 2016

Kolona ponosa i slave ulicama središta Pule

 

Misom zadušnicom u Katedrali i polaganjem vijenaca i minutom šutnje na Centralnom križu gradskog groblja i u Parku Franje Josipa na spomeniku braniteljima, danas je u Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, te proslavljena 21. obljetnica slavne akcije Oluja. Kulminacija obilježavanje bio je 4. mimohod branitelja, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule, ulicama središta najvećeg istarskog grada, od Kolodvorske ulice pa preko Arene i Istarske ulice do Giardina i prema Domu hrvatskih branitelja gdje se održao svečani i kulturni program.

 

- Ministri su dobili naputak da trebaju biti na proslavi u Kninu, ali ja sam želio biti ovdje i pokazati u Puli poštovanje prema svim našim braniteljima koji su u najtežim trenucima stavili svoje živote na velik ispit. Želim dati počast vama, i zahvalnost svim poginulim braniteljima, i zato su ovo dani ponosa i slave jer ste nam osigurali boljitak i omogućili da sudbinu držimo u svojim rukama, poručio je braniteljima ministar turizma Anton Kliman, koji se pridružio pulskom mimohodu.

 

Brojni istarski branitelji i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata odazvali su se pozivu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te se zajedno s predstavnicima državnog i lokalnog vrha, političkih stranaka, te PU istarske, MORH-a, vatrogasaca, BAK-ova, interventne policije i Časničkog zbora, kao i brojnih istarskih gradonačelnika i načelnika općina, pridružili koloni ponosa i slave pulskim ulicama. Kako nam je rekao predsjednik Koordinacije Vinko Knez, službeno je bilo 850 učesnika mimohoda.

 

Točno u 10 sati, uz zvukove bubnjara, krenula je ponosna povorka Pulom. Iza stjegova i pulskih mažoretkinja svoje su mjesto u koloni branitelja zauzeli, uz Klimana župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić, kao i ostali istarski gradonačelnici i načelnici općina. Na početku kolone 20 pripadnika udruga Koordinacije nosilo je 10-metarsku hrvatsku zastavu, a iza njih koračali su brojni branitelji iz Umaga, Poreča, Rovinja, Pazina i Labina, odnosno svih dijelova Istre, ali i ostatka Hrvatske.

 

Iako je ove godine, čini se, u trenutku održavanja mimohoda bilo manje ljudi u središtu grada, inozemni gosti zainteresirano su promatrali, i nerijetko fotografirali, ponosnu kolonu iz koje se razglasom pojašnjavalo tko se u njoj nalazi i zbog čega ovakvo obilježavanje. Vrhunac mimohoda bio je na Giardinima kada se koloni pridružio pulski Puhački orkestar, uz čije je taktove ponos kolone bio još i veći. Na žalost, zamišljeno puštanje balona iz zrakoplova koji je preletio mimohod kod Arene nije zbog vjetra uspjelo, baloni su završili na drugom kraju grada. Ipak, to nije umanjilo značaj mimohoda koji je završen u Domu hrvatskih branitelja prigodnim svečarskim i kulturnim programom, gdje je nastavljeno druženje branitelja uz zvukove Moje domovine.

 

- Drago mi je da smo veličanstveni praznik obilježili tradicionalnim mimohodom kojim iskazujemo ponos i poštovanje prema onima koji su za našu slobodu dali ono najvrjednije, svoj život. Vjerujem da će sljedeće godine mimohod biti još veći i da će mu Puljani dati još veću podršku, rekao je na kraju pulski gradonačelnik Boris Miletić, dok je župan Flego podsjetio da je ove godine Istarska županija najvrjednijim priznanjem nagradila dvije, 154. i 119. istarske brigade, čiji se ponos i jučer osjetio ulicama Pule. (GORAN ROJNIĆ)

Dostojanstvena kolona ponosa pulskim ulicama

 

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Danas su brojni istarski branitelji i građani te članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata nizom manifestacija obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Mimohodu po Gradu Puli priključili su se i istaknuti politički, kulturni i javni djelatnici, a kompletna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule. 

 

 

4. Mimohod branitelja Istarske županije predvođen gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, istarskim županom Valterom Flegom, tehničkim ministrom turizma Antonom Klimanom, načelnicima i gradonačelnicima istarskih gradova te ostalim uvaženim gostima. Na mimohodu su sudjelovali i brojni branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Umaga, Poreča, Labina, Pazina i Rovinja te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule.

 

Pulski gradonačelnik prisutnima je u ime Grada čestitao 5. kolovoza pritom izrazivši zadovoljstvo što u najvećem istarskom gradu mimohod ponosa postaje tradicionalan. „Ovo je prilika da se okupimo i na ovaj način iskažemo poštovanje svima onima kojih danas među nama nema, a koji su dali svoje najvrjednije kako bi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj“ kazao je Miletić.

 

„Istarska županija ove je godine svoje najveće priznanje dodijelila upravo članovima 119. i 154. brigade Hrvatske vojske zbog svega što su učinili tijekom i nakon Domovinskog rata“ izjavio je Flego nadodavši kako je ponosan na istarsko zajedništvo okupljeno u današnjem mimohodu. Na riječi istarskog župana nadovezao se tehnički ministar koji je braniteljima iskazao poštovanje na hrabrosti i na tome što su svoje živote stavili na Božju milost kako bi mi danas imali bolju i razvijeniju državu.

 

Zahvalu Gradu Puli i Županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svima onima koji su u ovako velikom broju sudjelovali uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez nakon čega je prisutne pozvao da minutom šutnje odaju počast za sve poginule hrvatske branitelje.

 

Mimohodu je prethodilo polaganje vijenaca na Gradskom groblju podno Centralnog križa i u Parku Franje Josipa na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Kolona sudionika mimohoda se potom glavnim gradskim ulicama uputila u Dom hrvatskih branitelja gdje je održan prigodan program te otvorena izložba radova članova braniteljskih udruga.(REX)

 

Copyright 2020 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava   |  Izrada 5F d.o.o.