it-IThr-HR

 

 

3. MIMOHOD BRANITELJA PULA

Vi ste donijeli mir našoj domovini

- Oko osamsto branitelja Istre iz Umaga, Poreča i Pazina, s Rovinjštine, Labinštine, i Puljštine okupilose u srijedu, uz članove svojih obitelji, u Puli na Trećem mimohodu branitelja istarske županije. Ponosno su, uzdignutih glava, prošli centrom Pule kako vbi proslavili Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obilježili 20.godišnjicu vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Hvala vam što se okupili u ovolikom broju, danas s ponosom prođite ulicama našeg grada, pozdravio ih je u ime organizatora, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, njen predsjednik Vinko Knez te pozvao sve da minutom šutnje odaju počast svim braniteljima koji su svoje živote izgubili u borbi za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Nakon što su položili vijence, najprije na Centralnom križu pulskog Gradskog groblja, a potom i na Spomenik hrvatskim braniteljima na rivi, velečasni Ilija Jakovljević još se jednom zahvalio svima koji su svoje živote utkali u slobodu naše domovine.

Oluja je donijela mir

- Oluja je donijela mir našim građanima. Vi ste donijeli mir našoj domovini i danas ovdje molimo za sve žrtve koje su u ratu pale, naveo je Jakovljević. Mimohod je potom, točno u deset sati, uz zvukove sirena i crkvena zvona, krenuo Kolodvorskom ulicom. Predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ratu, od 119 i 154 brigade, specijalne postrojbe Bak Istra, preko 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Orkestra Grada Pule i  pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda nastavili su do Arene gdje su članovi Speleološke udruge izvjesili desetmetarsku zastavu. Krećući se dalje centrom grada, prošli su preko Giardina te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

U prigodnom govoru Knez se još jednom obratio uzvanicima i sudionicima mimohoda te posebno zahvalio pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću i županu Valteru Flegu što su im se pridružili navodeći da je treći mimohod posvećen 20. godišnjici Oluje koja je zaustavila rat i ostvarila tisućljetni hrvatski san o samostalnoj i neovisnoj državi. Uz riječi kako im nitko ne može osporiti da slave časnu pobjedu naveo je kako se Istra može ponositi na svoje branitelje koji su se iz rata vratiti bez ijedne mrlje.

Istra ponosna na svoje branitelje

Sudionicima mimohoda čestitao je i gradonačelnik Miletić rekavši da su im svi Puljani i Istrani vječno zahvalni na obrani slobode te i sam istaknuo kako je Istra pokazala kako se voli i brani svoja domovina. "Vi se naš ponos", poručio im je na kraju te riječ prepustio županu koji se braniteljima, u svoje ime i ime svih Istrana, zahvalio na svemu što su učinili za našu slobodu i slobodu naše djece.

Riječ "Oluja" izaziva lavine emocija - emocije ponosa i osjećaja zajedništva. Hrvatska je pobijedila u ratu, ušla u NATO postala članica Europske unije, i dalje koračamo prema pobjedama i svjetloj budućnosti naveo je Flego dodavši da sada još moraju pobijediti neprijatelja koji se zove nezaposlenost i krenuti prema blagostanju.

Svečanost u Domu branitelja obogatio je i Ivan Jagustin iz Vodnjana, maratonac, invalid i dragovoljac Domovinskog rata, koji je u čast Dana domovinske zahvalnosti otrčao mini-maraton od sjedišta udruge Hvidra na Mornaru do Doma Hrvatskih branitelja. 

B. PETROVIĆ
 

Copyright 2020 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava   |  Izrada 5F d.o.o.