it-IThr-HR

 

 

2.mimohod branitelja IŽ Pula

Najavljen 2. Mimohod branitelja Istarske Županije

POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI
Danas je u sjedištu Istarske županije u Puli najavljen 2. Mimohod branitelja Istarske Županije koji će se održati u utorak, 5. kolovoza u Puli, kada se u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja.
Sve zainteresirane građane, na sudjelovanje u mimohodu, pozvao je dožupan Miodrag Čerina koji je istaknuo kako se radi o važnom danu za Pulu, Istarsku županiju i čitavu Hrvatsku. ‘Prvi mimohod bio je dostojanstven i ponosan, očekujem da će i drugi biti takav’, rekao je Čerina.
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez je dodao da se očekuje bolji odaziv nego lani, te će prema procjenama na mimohodu sudjelovati oko 700 ljudi, a održati će se bez obzira na kišu.
Antun Kovačević, predsjednik Udruge dragovoljaca Pule pozvao je građane da na taj dan izvjese zastave na svoje prozore, dok je član organizacijskog odbora Zdenko Požgain i predsjednik Zajednice udruga Hvidre Istarske županije najavio i prigodnu izložbu ratnih i mirnodopskih fotografija. Izložba će se otvoriti u petak, 1. kolovoza u 10 sati u Domu hrvatskih branitelja. Svoje će fotografije i umjetničke slike branitelji prodavati po, kako je istaknuo Požgain, simboličnim cijenama od 1.000 kuna nadalje. ‘Riječ je o oko 150 fotografija i vrhunskih slika osam autora branitelja invalida. Cijeli događaj otvorenja, uveličati će Osnovna škola Šijana, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, te branitelji dobrovoljci iz Osijeka koji će također izvesti nekoliko skladbi’, najavio je Požgain i pojasnio da su svoj doprinos s fotografijama dale brojne udruge branitelja, njih 12 iz Istre i koordinacija udruga.
Ipak, ključni dan obilježavanja blagdana je u utorak kada slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja. Program započinje u 8 sati ujutro misom u Katedrali, nastavlja se u 9 sati odavanjem počasti hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Centralnom križu, na Gradskom groblju, u 9.30 polaganjem vijenaca u parku Franje Josipa, dok je početak 2. Mimohoda branitelja Istarske Županije najavljen za 10 sati s početkom ispred Parka Franje Josipa. Mimohod će se nastaviti rivom, ulicom Svetog Ivana, Carrarinom ulicom, te Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot Kazališta).
Mimohod će pratiti Puhački orkestar Grada Pule i mažoretkinje, a na kraju će uslijediti domjenak za sve sudionike.
Svoj će doprinos dati i ultramaratonac Ivan Jagustin koji će za tu priliku istrčati mini maraton.

(D.F./Foto: Diogo Banganho)

 

 Na mimohodu ponosa očekuje se 700 sudionika 

 

Objavljeno: 31.07.2014 | 18:21
U utorak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u Puli će se održati 2. mimohod branitelja Istarske županije. Mimohod, u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, započinje u 10 sati. Kreće se ispred Parka Franje Josipa, duž Rive, Ulicom sv. Ivana, Carrarinom preko Giardina pa do Doma hrvatskih branitelja gdje će se održati središnja svečanost.
Članovi organizacijskog odbora pozvali su sve građane da se odazovu mimohodu i na taj način proslave i obilježe taj veliki dan. Očekuje se oko 700 sudionika.
- Dođite, sudjelujte. Izvjesite zastave na prozore, budite ponosni jer to je dan ponosa, pozvao je Ante Kovačević i predstavio, između ostalog, tijek obilježavanja toga državnog praznika.
Obilježavanje počinje već danas, otvaranjem izložbe fotografija udruga branitelja te umjetničkih slika koja će se održati u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 10 sati, a bit će otvorena do 6. kolovoza. Nastavak svečanosti je u utorak, 5. kolovoza. U 8 sati u pulskoj katedrali će se održati misa, a od 9 do 9.30 sati na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast poginulim hrvatskim braniteljima. Slijedi mimohod koji će završiti u Domu hrvatskih branitelja kulturno-umjetničkim programom u kojem će, između ostalih, nastupiti učenici Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.
(N. SOFTIĆ)

Na mimohodu ponosa 700 sudionika

Hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, roditelji i udovice branitelja, predstavnici udruga te gradske i županijske vlasti, ali i građani iz brojnih istarskih gradova obilježili su danas u Puli Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
U 2. mimohodu istarskih branitelja koji je održan u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, sudjelovalo je više od 700 sudionika, što je čak 200-tinjak više nego lani. Impozantno dugačka povorka, predvođena Pulskim mažoretkinjama i Puhačkim orkestrom Grada Pule, a uz pomoć policijskih djelatnika zaputila se od rive, Ulicom sv. Ivana, Carrarinom, preko Giardina do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana središnja svečanost.
U pulskoj katedrali održana je misa, a nakon toga predstavnici udruga, Koordinacije te Grada Pule i Istarske županije odali su počast paljenjem svijeća, položenim vijencima i minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen obilježja na Gradskom groblju i u parku Franje Josipa. Molitvu i blagoslov za pale branitelje okupljeni su dali predvođeni kapelanom Ilijom Jakovljevićem. Glavni postroj u mimohodu činili su članovi HVIDRA-e, kojih ova udruga u Istri okuplja više od petsto, svi branitelji, roditelji i udovice poginulih hrvatskih branitelja, a na kraju povorke uključivali su se građani, pa čak i turisti. Za ovu je prigodu s pleterom 2. mimohoda tiskano 740 majica, pa je većina sudionika bila u njoj.
Mimohod postaje tradicija
Cilj nam je da ovaj mimohod postane tradicija, a čini se da smo, sudeći po velikom odazivu, na dobrom putu, doznajemo od Ivice Lerotića, predsjednika udruge Hrvatskih vojnih ratnih invalida Domovinskog rata Pula.
- Slavimo Dan pobjede, ali i dan ponosa. Dan pobjede jer smo pobijedili velikosrpsku agresiju zajedno s Jugo vojskom i pokazali da smo sposobni i spremni obraniti svoju državu, kao i reintegrirati najveći dio okupiranih područja. Ponos je neizmjeran, jer nakon stotina godina imamo svoju državu koja je neovisna, demokratska, a postala je i europska, e to je naš ponos. Svi moraju znati da su branitelji u temelje novije suvremene Hrvatske utkali sebe, svoje dijelove tijela, i na kraju svoje živote, zato sam ja danas najponosniji čovjek. Stoljećima su Hrvati težili tomu da imaju svoju neovisnu državu i da ju sami urede onako kako sami najbolje znaju i umiju, rekao je predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata Pula, Ivica Lerotić.
Čestitajući svima ovaj veliki dan, gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo kako je to dan kada se posebno prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote za samostalnost i slobodu Hrvatske.
- Oluju, vojno-redarstvenu akciju kojom je u samo 84 sata oslobođeno preko deset tisuća kvadratnih kilometara i na taj način dio okupiranog područja koji je bio izvan teritorijalne uprave Republike Hrvatske vraćen u ustrojstvo naše države, smatram svetim praznikom za našu domovinu. Stoga danas dajemo dužnu počast svima koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, ali se sjećamo i na sve one koji su položili najvrjednije što imaju, svoje živote. Hvala im na tome i slava im bila. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što je ove godine praznik obilježen u još većem broju nego lani, te zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji. Također uz čestitke te prisjećanje na svih koji su za sve što danas imamo dali svoj život i zdravlje, branitelje je zamjenik župana Miodrag Čerina zamolio da se ne dopusti zaboravljanje istine o Domovinskom ratu, već da ju se prenosi budućim generacijama. Predsjednik Koordinacije Vinko Knez je uz čestitke svim okupljenim braniteljima, roditeljima i udovicama poginulih branitelja u Domovinskom ratu zahvalio na odazivu u tako velikom broju, uz želju da ih za 20. obljetnicu bude dvaput više. Svečanost su u prekrasnom ambijentu terase Doma hrvatskih branitelja obogatile učenice Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Uz voditeljicu zbora Elenu Roce, profesoricu Mariju Belullo, učenice Marta Krešić, Ana Sever, Tijana Stakić, Ema Ulemek i Vilma Grazia Žmak otpjevale su hrvatsku Himnu, "Od stoljeća sedmog", "Vukovar" i "Moja domovina". Druženje je ondje nastavljeno uz prigodan domjenak čiji su pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija. Unatoč velikoj želji i namjeri da svoj doprinos svečanosti da trčanjem, poznati maratonac i dragovoljac Domovinskog rata Ivan Jagustin, nažalost u tome nije uspio zbog zdravstvenih poteškoća.

(S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, Snimio D. MEMEDOVIĆ)

 

Copyright 2020 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava