it-IThr-HR

osijek-vukovar 2019

24. Državne športske igre dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske „Osijek 2019.“ i posjet mjestima posebnog pijeteta u Vukovaru

Osijek je 22. rujna 2019. godine ugostio sudionike 24. Državnih športskih igara dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske „Osijek 2019.“. Športske igre, čiji su domaćini Osječko-baranjska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te osječki ogranak UDVDR-a, i ove godine okupile su oko tisuću hrvatskih branitelja iz svih županija koji su odmjerili snage u 8 športskih disciplina – boćanju, pikadu, kuglanju, šahu, malom nogometu, streljaštvu, potezanju konopa i stolnom tenisu. Na svečanom otvorenju manifestacije, na Trgu Ante Starčevića, sve sudionike i uzvanike pozdravio je, među ostalima, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Đuro Dečak.Tijekom boravka u Vukovaru, gdje smo bili smješteni, razmjerno raspoloživom vremenu posjetili smo dio mjesta posebnog pijeteta: Spomen-dom Ovčaru, Masovnu grobnicu Ovčara te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Središnji križ. S ciljem očuvanja sjećanje na Vukovar i Domovinski rat Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" - mjesto na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način podsjeća na vrijednosti Domovinskog rata, mjesto koje na prepoznatljiv način spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.


Spomenik  vukovarskom branitelju Francuzu Jean-Michelu Nicolieru isklesan od bračkog kamena na mostu preko Vuke koji nosi njegovo ime.

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata

Nalazi se na istočnom prilazu Vukovaru i najveća je masovna grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata. Kaže se kako slika govori više od tisuću riječi, a slika 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu ekshumiranu ovdje, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovdje su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske.

Spomen dom Ovčara 

Objekt je otvoren 2006. godine u jednom od hangara na Ovčari u kojem je počinjen ratni zločin od strane pripadnika JNA i srpskih paravojnih postrojbi, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara kada je ubijeno 261 vojnika i civila. Na Ovčari su se nalazili hangari koji su bili u sklopu farme koja je pripadala poljoprivredno-industrijskom kombinatu VUPIKHangari su bili ograđeni žicom te su služili kao koncentracijski logor. Nakon pada Vukovara civili i ranjenici koji su se zatekli u vukovarskoj bolnici deportirani su na Ovčaru gdje su kasnije smaknuti.

Hangar je pretvoren u memorijalni centar na oko 300 četvornih metara. U sredini se nalazi spirala koja simbolizira zatvoreni krug zla. U pod su ugrađene čahure koje simboliziraju zločin, dok se na stropu može vidjeti 261 žarulja koje simboliziraju zvijezde na nebu.

Na zidovima su obješene fotografije ubijenih i nestalih, a izložene su i osobne stvari koje su kasnije pronađene u zajedničkoj grobnici. U knjigu utisaka Spomen doma Ovčara, u ime Kluba 119. brigade HV, umirovljeni brigadir Davor Gregorović biranim riječima sažeo je dojmove svih nazočnih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Županije istarske.Postoji apsolutna istina o tome što se na ovom mjestu dogodilo i sve misli, kao cvjetovi mirisni i slatki, otrovni i ljekoviti, rastu na putu koji do nje vodi, stoga za Zlo imamo otvorene oči i daleko pamćenje jer kazna se može ukinuti, ali krivnja je trajna…

Klub 119. brigade HV-a Pula

Vukovar, 22. rujna 2019.

Masovna grobnica Ovčara

Skulptura predstavlja raspuklinu u obliku križa s likom golubice bez glave što simbolizira prazninu,
 patnju i žrtvu hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata te je prepoznatljiv znak svih masovnih grobnica u Hrvatskoj.

Na ovom mjestu ljudske patnje postajemo bespomoćni i jedino što možemo je pokloniti se!


Copyright 2020 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava