it-IThr-HR


reagiranje za uljanik

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ
DOMOVINSKOG RATA
ISTARSKE ŽUPANIJE
Pula

Reagiranje

  Polazeći od činjenice da je:

Uljanik je gospodarski simbol Istre i Hrvatske, brodogradilište koje je dugi niz godina bilo visoko pozicionirano na svjetskom tržištu te poduzeće koje je simbol industrijske proizvodnje i ima posebni emotivni značaj za građane Pule i Istre.

 

Pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koja značajno veže naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet za more, ali i za izgradnju brodova. Činjenica da Uljanik nije prošao restrukturiranje, a sva ostala velika brodogradilišta jesu realizirala cca 20% industrije, dovoljno govore o tome kakvo je onda stanje u ostatku brodograđevnog sektora i koliko je restrukturiranje Uljanika važno za gospodarstvo.


Tijekom Domovinskog rata u postrojbama Hrvatske vojske i MUP-a 1.000 radnika Uljanika aktivno je sudjelovalo u obrani suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Na sjednici Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, održanoj 10.rujna 2019. godine u Puli, donesena je

                         ZAJEDNIČKA IZJAVA

I

Koordinacija udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije poziva sve sudionike da u ovoj teškoj situaciji, problematici Uljanika, pristupaju posebno ozbiljno i odgovorno.Apeliramo na poduzimanje hitnih mjera, posebice od Vlade Republike Hrvatske te podržavamo sve aktivnosti sudionika koje su usmjerene u pravcu rješavanja sadašnje krizne situacije s ciljem da u Uljaniku bude pokrenut programa restrukturiranja, a ne stečaj brodogradilišta.

Jedinstveni je stav Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije da je perspektivni dio brodograđevne industrije od strateškog značaja za Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini, kao industrijska djelatnost s izvoznim i razvojnim potencijalima.

Uljanik se već duže vrijeme nalazi u ozbiljnim poteškoćama i put ozdravljenja prije svega ovisi o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivog plana sa strateškim partnerom koji ima za cilj održanje radnih mjesta, održanje proizvodnje i održanje brodograđevne industrije u Puli.

Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom, sindikatima i strateškim partnerima, iznađe dugoročno i održivo rješenje za spas Uljanika i nastavak poslovnog procesa, te da se učini sve kako bi se sanirala  šteta proizišla  zbog otkazivanja ugovorenih izgradnji brodova, uz stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke, te transparentne instrumente nadzora i kontrole. Vjerujemo kako još uvijek ima prostora da se zdravi dio brodogradilišta spasi, stoga Vlada mora naći način kako omogućiti nastavak brodogradnje čime bi se smanjio trošak krize.

Od svih sudionika uključenih u rješavanje sadašnje krize Uljanika tražimo razboritost, mudrost i višu razinu empatije s ciljem spašavanja profitabilnih i perspektivnih dijelova proizvodnog procesa Uljanika, poglavito vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika te iznimnoj osjetljivosti ovog procesa, bez dodatnog politiziranja i uz objektivno informiranje svekolike javnosti.

Neka se traže rješenja za bolju budućnost kao načelo koje nam je važno, a manje gleda tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. Mislimo kako je to jedini pristup koji nosi rješenje jer je to ono na čemu svi akteri moraju inzistirati.

Predsjednik

Marijan Kaurić

Članice koordinacije:

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ist. Županije
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH PIŽ
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Pula
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata-154 Umag
Udruga veterana klub 119 brigade
Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata
Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pula
Udruga bošnjaka branitelja Domovinskog rata 1991-1995 IŽ
Udruga branitelja “Uljnika”
Udrga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata liječenih 
od postraumatskog stresnog poremećaja Istarske županije
Zajednica Udruga HVIDR-IŽ
Udruga bošnjaka branitelja Domovinskog rata IŽ
Udruga mornaričko-desantne pješadije „Vanga“
Udruga hrvatskih branitelja DR-Pazinštine
Udruga veterana 35.inž.bojne
Hrvatsko društo logorašav srpskih konc.logora
Udruga branitelja i veterana vojne policijeCopyright 2019 Klub 119 brigade   |  Izjava o privatnosti  |  Uvjeti korištenja  |  Prijava   |  Izrada 5F d.o.o.